Windows Üzerinden Ubuntu'yu Dual Boot Etmek

Öncelikle merhabalar.

Cevabını merak ettiğim soru tam olarak bu videoda. Bu videoyu takip ederek Ubuntu’yu dual boot etmeye çalışıyorum. Fakat sorun şu ki: videonun “10:28” vaktinde yapılan işlemin niçin yapıldığını bilmiyorum, kestiremiyorum. Videoda yapılan şeye sadece “işlem” diyerek konuyu soyutlaştırmak istemediğim için anladığım kadarıyla yapılan şeyden bahsetmek istiyorum: Rufus ile yapılması gereken işlemlerin tamamlanmasının ardınan bilgisayar yeniden başlatılıyor, boot menuden ubuntu seçiliyor, ubuntu kurulumu tamamlanıyor ve kurulumun tamamlanmasının da ardından bilgisayar tekrardan yeniden başlatılıyor. Yeniden başlatma işleminden de sonra depolama yöneticisine giriliyor ve depolama yöneticisinden disk0 üzerindeki bir yer pasif hale getirilip tekrardan aktif hale getiriliyor.

“10:28” vaktinde yapılan işlemin ne olduğunu bilmeyişimin tam olarak bir sorun gibi gelmeyebileceğinin farkındayım. Sorun olmasının sebebi şu: “Ben daha önce iki kere Ubuntu’yu bu videoyu takip ederek dual boot ettim ve iki seferinde de bir zaman sonra boot menu’den ubuntu’yu seçtiğimde ubuntu açılmaz oldu, kendi kendine. Bugün muhtemelen üçüncü dual boot edişim olacak ve muhtemelen bir zaman sonra aynı sorunla tekrardan karşılaşacağım. Fakat bugün bu videonun ‘10:28’ vaktinde yapılan işlemi şuana kadar hep atlamam sebebiyle bu sorunla karşılaşma ihtimalimi düşündüm ve bu işlemi ciddiye almaya karar verdim.”
Bugüne kadar bu işlemi yok saymamın sebebi bendeki depolama yöneticisinin videodakinden çok daha karmaşık olması ve nereyi sileceğimi -videoda bir yer siliniyor, pasif hale getiriliyor- bilmediğimden yanlış bir hareket yapmaktan korkuşum.
Mesela bu, videodaki depolama yöneticisi:


(Önce silinip, pasif hale getirilip daha sonra aktive edilen yer imlecin bulunduğu yerdeki partition)

Bu da bendeki depolama yöneticisi:


Dediğim gibi yanlış bir işlem yapmaktan korktuğum için zamanında burayı atlayarak dual boot’a devam ettim.


Özetle bu videonun “10:28” sırasında yapılan işlemin niçin yapıldığını ve işlem yapılmazsa karşılaşılabilecek sorunlar hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum.
Not: Yardım aldığım videodan da görebileceğiniz üzere BIOS modum UEFI.

1 Beğeni

ubuntu partition’unu siliyor. videoda 9:32’de de “as a bonus part of the video if in case you don’t like ubuntu and decided to uninstall it…” diyerek ubuntu’yu sevmediysen nasi silecegini anlatacagini soyluyor. yani o partition silme kismi ubuntu’yu bilgisayardan kaldirmak icin.

eger partition’i silmeden bu olduysa (sorun bir daha gerceklesirse) burada (yeni) bir konu ac.

ubuntu’yu silmeye karar vermediysen o kismi ciddiye almamaya devam edebilirsin.

2 Beğeni

Sürekli Ubuntu açıp kullanmayacaksan WSL daha mantıklı olabilir. Microsoft Store’da Ubuntu var, istersen ona da bir bak.

Hiç fark etmemiştim. Ben de kurulum sonrası yapılması gereken bazı şeyler yapılıyor zannediyorum :smiley: Çok teşekkür ederim :+1:

:+1: