Forum.yazbel.com kapanıyor

Lan ben istihzayı takip etmeye başladığımda 15 yaşındaydım.
Benim için de çok yıkıcı olur.
Çok üzülürüm.

Keşke maddi olarak yardımcı olabilsem.

Çok kahroldum şuan.

2 Beğeni

Matrix/Telegram/Discord gruplarini kurdum:

Matrix: https://matrix.to/#/#yazbel-gecici-oda:matrix.org
Telegram: Telegram: Contact @yazbelgecicioda
Discord: yazbel gecici

Hepsi birbirine bridge’li, o yuzden herhangi birine katilmaniz yeterli, butun gruplar birbirine bagli.

Bunu erken yapiyorum ki olabildigi kadar cok insanin birbirinden haberi olsun. Sadece grupta bulunmaniz su an icin yeterli.

Discorda katıldım.
Discord’da buluşulabilir.

1 Beğeni

telegram’ı var zaten t.me/yazbelforum şeklinde.

1 Beğeni

yav bende telegram yok yoh mu discord neyin mobile olmayan bir şey

satılık ise talibim hocam gerekli tüm alt yapıyı karşılayabilirim

Burada bulunan herkese öncelikle çok teşekkür ederim. Öncelikle beni buraya genç yaşımda tanıtan abime, şu an ne kadar görüşemiyor olsak da. Burası benim için diğer yerlerden özeldi, büyük ihtimal çoğu insan için de öyledir. Uzun süredir aktif olmasam da konuları takip ediyorum ve ilk başlarda da şu anda da Türk yazılım yardımlaşması açısından çok yardımcı olmuştu. Bütün emeği geçen herkese de teşekkür ederim. Hepiniz bizim için çok değerli insanlarsınız. Kendinize çok iyi bakın. Belki bir gün görüşmek üzere. Daha devam etmek isterdim ama şu an duygularımı ifade edecek kelimeler bulamıyorum. Belki de gelecekte bu mesaja bakınca bulurum, bilemiyorum.

2 Beğeni

Merhabalar. Bu yorumları görüp de mutlu olmamak elde değil, sağ olun, var olun!

Bir organizasyonu ayakta tutan aslında yönetim kademesindeki birkaç kişi değil, organizasyonu oluşturan kitledir. Eğer siz forumun hayatına devam etmesini bu kadar istiyorsanız, öyle olacaktır.

Yapılması gerekenler şunlar:

  1. Forum sunucusunun 2 GB RAM’li ve 50 GB diskli versiyonuna güncellenmesi. Öncesinde 1 GB’lık 25 GB disk kapasiteli sunucu kullanılıyordu. Ancak bu sunucu dolmak üzere, güncellemeleri bile yükleyemedim uzun süredir. Bu da güvenlik açığı oluşturuyor. Bunun aylık ücreti 12 dolar. Yıllık olarak hesaplarsak 144 dolar. Ücretlendirme şurada: Droplet Pricing | DigitalOcean
  2. E-posta servisinin yükseltilmesi. Ücretsiz versiyon 1500 kişiye izin veriyor, ki şu an 3000’den fazla kayıtlı kişi var. Aktif olmayan kişileri silmek bir çözüm ancak hem etik görmüyorum hem de kalıcı bir çözüm değil. Yıllık olarak ödersek aylık 13,5 dolara bunu da halledebiliriz. Kolay hesaplamak için 13 diyelim. Yıllık 156 dolar yapar. Bunun ücretlendirmesi de şurada: Pricing | Mailjet

Bu arada kar amacı gütmeyen topluluklar için bazı yardımları oluyor bu servislerin, öncesinde yararlanmıştım sunucular için bir ara. Yine başvurdum ancak buna çok bel bağlamamak lazım.

Bir yıllık masraf olan 300 doları toplarsak makul bir süre boyunca forumu ayakta tutabiliriz. İki servise de yıllık ödeme yapılabiliyor, yani dolar kurunu pek düşünmemize gerek yok. Dolar kuru şu an 29 lira ama 30 lira gibi düşünebiliriz. Bu durumda 9000 lira gibi bir rakama denk geliyor.

Bir kampanya başlatmak istiyorum. Elimizden geldiğince yardımcı olalım ve forumu bir sene boyunca sorunsuz bir şekilde ayakta tutalım. Bu demek değil ki, forum seneye kapanacak. Seneye bir kampanya daha düzenler, yine süreyi uzatırız. Bu foruma gönül veren kişiler oldukça forum kapanmaz.

Bağışlarınızı şu konuda bulunan IBAN’a gönderebilirsiniz: Sunucu ve e-posta servisi için bağış kampanyası başlattık Ayrıca bu konuyu en üste taşıyacağım ve gerekli parayı toplayıncaya kadar orada tutacağım. Bağışlar geldikçe bağlantısını verdiğim bu konuda isim vermeden güncellemeleri paylaşacağım. 9000 lira toplanır toplanmaz, yükseltmelere başlayacağım.

İlk bağışı da ben yapıyorum: 1000 lira. Bağış yapan kişiler ya buradan ya da özelden bana isimlerini ve bağış miktarlarını yazsınlar ki kayıt edeyim.

Sosyal medya hesaplarınızdan da paylaşırsanız amacımıza daha hızlı ulaşabiliriz. Herkese şimdiden teşekkür ederim, iyi forumlar…

8 Beğeni

Türk firmalar tercih edilip maliyet azaltılamaz mı hocam, ve 9000 toplayamazsak ne olacak ?

Toparladık sayılır. Sorun yaşamamak adına Discourse’un tavsiye ettiği firmalarla çalışıyorum. Ki DigitalOcean’dan başka yerlerde de faydalandım, hiçbir sorun yaşamadım. Bu kadar sorunsuz Türk firma var mıdır, bilmiyorum.

YazBel Forumun yazılım teknolojisi nedir? Eski Forum siteleri PHP+MySql tabanlıydı. Benim de bir tane forum sitem vardı. Şimdiki forumların altyapısı nedir bilmiyorum.

Discourse kullanıyor.

Yani Ruby on Rails + Ember.js

1 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler. İnternetten ne olduklarına bakayım, genel kültür düzeyinde bilgim olsun en azından :slightly_smiling_face:

Bu arada aktif olarak takıldığım bir diğer forum sitesi olan Pardus forum görsel olarak iki sene önce YazBel ile bire bir aynıydı. Sonra cevaplara vote / oylama sistemi getirildi. YazBel’e böyle bir özellik ekleme/yükseltme durumu var mı bilmiyorum. StackOverflow daki gibi çözüme daha yakın yorumların daha üstte görünmesini sağlıyor.

Sadece bilgi vermek istedim, bu haliyle de gayet güzel ve kullanışlı. İyi çalışmalar

Çok iyi olur aslında. Önce yükseltmeleri yapayım, sonra bir ara bu konuyu konuşuruz. :slight_smile:

Gerekli parayı bir gün geçmeden toparladık arkadaşlar. Herkese yardımları için çok teşekkür ederim. Yaptığınız şey gerçekten çok değerli. YazBel forumu özellikle sektöre girmeye çalışan insanlar için çok önemli bir ortam sunuyor. En başta İngilizce öğrenmeye gerek kalmadan, sorulan soru ne olursa olsun yargılanmadan insanların cevap bulabildiği bir platform burası. Diğer birçok forum gibi bu forumun da kapanıp gitmesine ve sektörde bu alandaki açığın büyümesine göz yummadığınız için ne desem az. Ki bir günde toplanan bu miktar bağış yoluyla toplandığı düşünüldüğünde gerçekten ciddi bir rakam. Örnek vermek gerekirse; Vue.js’in yaratıcısı ve sürdürücüsü Evan You’nun sponsorluk yoluyla günde bu kadar bağış topladığını okumuştum bir yerde. Ki Vue.js’in popülerliği ile bu forumun popülerliği arasında dağlar kadar fark var. Demem o ki, birlikte çok güçlüyüz.

Bu arada çalışmalara en kısa zamanda başlayacağım, yakında forumda büyük değişiklikler göreceksiniz, takipte kalın…

10 Beğeni

Merhabalar. Bugün tüm güncellemeleri yaptım. Yaptıklarım:

  1. E-posta servisinin ücretli sürümü kullanılmaya başlandı, yıllık ödeme yapıldı. Makul bir süre boyunca iletilmeyen e-posta sorunu olmasını beklemiyorum.
  2. Sunucu 2 GB RAM ve 50 GB disk kapasitesine yükseltildi, bir yıllık ücret peşin yatırıldı.
  3. Discourse son sürüme güncellendi.
  4. Sunucudaki Ubuntu sürümü 18.04’ten 22.04’e güncellendi.

Şu an herhangi bir sorun görünmüyor ancak siz herhangi bir sorunla karşılaşırsanız lütfen beni bilgilendirin. İyi forumlar.

11 Beğeni

Ellerine saglik @ismailarilik. Komuniteyi dinleyip degerli vaktini burayi ayakta tutmaya harcadigin icin tesekkur ederiz.

7 Beğeni

Gayet güzel görünüyor.

3 Beğeni