Şu sıralar ideal bir linux dağıtımı arayışındayım. Çünkü, Windows artık beni bile yordu.
Şimdiye kadar denediğim dağıtımlar şunlar:
Dağıtım
Sürüm
Masaüstü ortamı
Pardus
19
XFCE
Ubuntu
20.04
GNOME
Kubuntu
20.04
KDE
Bunların hiçbirinde yeterince işlevsellik, rahatlık ve stabiliteyi bir arada bulamadım (yada nasıl yapacağımı bilmiyordum).
Şimdi merak ettiğim dağıtım ise MX Linux. Masaüstü ortamı olarak KDE’yi tercih edeceğim. Kubuntu gayet güzel ama MX Linux’un gelişmiş araçları da ilgimi çekmedi değil. Anladığım kadarıyla epey uzun bir süredir Distro Watch’ta en popüler dağıtım olmayı sürdürüyor.
Sizlerin MX Linux hakkındaki düşünce ve deneyimlerinizi merak ediyorum. Sizce birinci sırayı hak edecek kadar iyi mi? Yazılım desteği konusunda Debian’dan bir farkı var mı? Kıyaslayacak olursak ne kadar stabil?
Dağıtım seçerken sitelerin önerilerini dikkate almamak gerekiyor bence. Herkesin bir işletim sisteminden beklediği şeyler farklıdır. Görünüşlere aldanma istediğin dağıtıma istediğin masaüstü ortamını kurabiliyorsun zaten o yüzden odaklanman gereken şeyler paket yöneticisi ve sistem kullanımları olmalı bence. Bana soracak olursan eğer Arch Linux’u gözüm kapalı öneririm fakat kurulumu ve kullanımı biraz zordur. Arch ile aynı paket yöneticisini kullanan manjaro’yu da öneririm o da çok güzeldir. Ben şuan Fedora kullanıyorum gnome masaüstü yöneticisiyle indirdim fakat gnome’dan farklı olarak şuan i3 window manager kullanıyorum sadece masaüstü yöneticisi kullanmıyorum. Fedoradan memnunum ama bir Arch fanboyu olarak Arch’ın yerini tutamıyor Herhangi bir dağıtım seçebilirsin hiç farketmez açıkçası tamamen senin beklentilerinle alakalı.
@keops’un desktop-gorunum konusundaki soylediklerine katiliyorum. (Fedora ve Arch konusunda soyledikleri haric )
Sistem kaynaklari acisindan benim kullandigim en iyi dagitim Fedora. Newbie’ler icin Arch kadar zor degil, Ubuntu kadar agir da degil. Gercekten cok harika bir ozgur yazilim felsefesi var. En cok begendigim kismi bu. Koskocaman bir toplulugu var. Bu toplulukla beraber istikrarli sekilde gelistiriliyor. Her seyi open source uzerine dayali. Workstation icin sadece Gnome secenegi de yok. Spins’e bakabilirsiniz. En populer desktoplar icin secenek mevcut, ki kendiniz de kurulu sistem icin desktop’u degistirebilirsiniz, diger distrolarda oldugu gibi.
Fedora’nin toplulugu gercekten asiri buyuk ve milyonlarca insan Fedora icin calisiyor, cok guzel isler cikarttilar. Benim fedora’da henuz 1 yilim bile dolmadi, ve su ana kadar Fedora toplulugunun yaptigi o kadar fazla guzel is gordum ki…
Fedora Magazine var mesela. Gercekten cok fazla post var ve bircok konuda yardim bulabiliyorsunuz. Fedora ask var, Pagure var… (Daha fazlasini da biliyorum da adlarini unutuyorum. Bu kadarinin adini hatirlayabildim.)
Gelgelelim paket yoneticisi konusuna. RPM kullaniyor Fedora. Rpmfusion etkinlestirildiginde muhtesem bir buyukluge kavusuyor. (Standart paketlerinin hepsi ozgur. Ozgur olmayan, kapali kaynak hicbir paket barindirmiyor – ne derece ozgurluge onem veriyor, tahmin edin artik.) Debian-based distrolara gore paket problemi yasamak mumkun degil.
Bilmiyorum, belki Arch’a karsi biraz onyargili olabilirim. Sadece Fedora’dan iyisini hayal edemiyorum
Onu sadece bir bilgi olarak aldım, yani “En popüler olmasının sebebi ne? Bu sebep(ler) bana göre geçerli mi?” diye merak ediyorum. Yoksa bu doğrudan bir tecih sebebi değil.
E yani…
Dediğiniz doğru olabilir ama bir seçenek olarak sunulmayan masaüstü ortamının sistem ile uyumlu çalışacağı kesin değil bence (yanlış biliyor da olabilirim).
Paket yöneticisi konusunda apt/dpkg’nin başarılı olduğunu duymuştum. Tabi diğerlerine göre ne kadar başarılı olduğu tartışılır.
Sistem kaynakları açısından bir sorunum yok çok şükür. Ama işletim sisteminin hafif olması programlara ve sanal makinelere daha çok kaynak bırakacaktır tabi ki.
Açıkçası, yeterince bilgi edinmeden sistemi çok fazla kurcalamaktan yana değilim, bir şeyleri bozup tekrar tekrar yüklemek istemiyorum.
Iste o repolari isterseniz rpmfusion ile kullanabiliyorsunuz, yani rpmfusion’un nonfree versiyonu da var. Bu versiyonu kurarsaniz kapali kaynak paketler de geliyor.
Birçok bakımdan en iyi.En sevdiğim özellikleri
A içinde tiling manager kurulu geliyor
B Ubuntu üstüne inşa edildiği için kullanımına kolayca alışabiliyorsunuz
C Aşırı stabil
Windows’ta War Thunder’da benchmark testinde 323 ortalama FPS gördüm. Pop’ta ise 130’u bile geçemedim. Oyun için berbat. Hem geliştirici, hem de oynayıcı olmak bu distroda imkansız. Oyun geliştirmeyi denemeyin bile.
A: Icinde wm kurulu gelmesi bir seyi degistirmez ki, cogu distroda sonradan kurabiliyorsunuz, Fedora Everything ile kurulum esnasinda da kurabilirsiniz.
B: Ubuntu neden en iyi degil size gore peki? Icinde wm gelmedigi icin mi?
Spesifik bir makinede spesifik kutuphaneleri kullanan spesifik bir programin linux build’inin spesifik bir surumunun spesifik bir linux distrosunda baska bir linux distrosu ile bile(!) karsilastirilmadan* test edilmesi sonucu gosterdigi performans degerleri ile spesifik bir windows surumunde bu sefer windowstaki spesifik kutuphaneleri kullanan windows build’inin spesifik bir versiyonunun performans degerleri karsilastiriliyor, windowsun performansinin daha yuksek oldugu goruluyor bu yuzden bu linux distrosu (oyun gelistirme/oynama icin) cop. Evet.
* bu anlam cikiyor
Eger Nvidia kart kullaniyorsaniz Pop OS’un nvidia ekran kartlarina ozel iso’su Linux’da oyun icin en iyi seceneklerden biri. Amd/Intel kullaniyorsaniz ise Pop OS guzel gorunen bir gtk temasi ve tiling eklentisi ile gelen (bunlari baska distrolarda da kolayca(?) indirebiliyorsunuz); bootloader olarak grub yerine systemd-boot kullanan bir Ubuntu.