Programlama ile para kazanma

Merhaba arkadaşlar. Programlama her ne kadar kişisel zevk de verse bir para kazanma aracı hatta etkili bir para kazanma aracı olduğu aşikar. Bu konuda deneyimli arkadaşlar ile soru cevap yaparsak bu formun değerleneceğini düşünüyorum. Herkesin merak ettiği ilk iki soruyu soracağım ve bilgili arkadaşlar cevap verirse eminim herkes mutlu olacaktır.

1- Müşteri nasıl bulunuyor?
2- Yetkin olup olmadığımızı nasıl anlıyoruz?

İkinci soru için herkes ya okullarında ya evinde dilleri öğreniyor ama piyasa ne istiyor, neler iş yapıyor, neler daha değerli, bir fikir sahibi olamıyor. Demek istediğim şey bu.

1 Beğeni

Her alanin bir krali var. Mesela web icin Javascript, bunlarla beraber, Node, React, Express, Angular… Mesela Rust ile de nickel.rs ile web sitesi yapabilirim, ama bu alanda is bulamam. Bunun icin js ogrenmem lazim.

1 Beğeni

yada çok zor bir proje değilse python

2 Beğeni

ben oyun yazma için pythonu önermiyorum çünkü python dosyaları exeye döndüğünde çok yavaş oluyor onun dışında eğer açık kaynak program yapacaksan python iyidir. onun dışında insanlar pythonu siber güvenlikte exploit yazmak için kullanıyor tabi ki açık kaynak kodlu olarak sistemler için güvenlik duvarı anti virüs sistemi olabilir ama açık kaynak olarak. onun dışında c c++ c# dilleri oyunlarda ve çoğu programda kullanılıyor mesela microsoft word c++ ile yazıldı.Ve eğer sen bu programı yüzde on beş küçültüp microsofta verirsen seni zengin ederler hangi dil ile yazdığın önemli değil grafikleri güzel olsun
onun dışında excel visual basic ile yazıldı. onun dışında c# c++ c ile oyun yapmak kolay artık onların kullandığı toollar da çok gelişti. Ama ona rağmen doğru dürüst para kazabilmen için önce hedef kitleni belirlemen lazım sonra o kitlenin hangi tür oyundan hoşlandığını öğrenmen lazım bir çok kişi oyun yazabilmesine rağmen gerek grafikleri kötü olduğu için gerekse hedef kitlesini bilmediği için çok para kazanamıyor. Mesela brawl stars üzerinden örnek vereyim hedef kitlesini bilmiyorum ama bence gerçekten güzel bir oyun ve çok oynanıyor. onun dışında oyun programlamada doğru dili de bilmeniz önemli mesela minecraft java ile yazıldı minecraftın grafikleri bence çok güzel değil ama gerçekten ayrıntılı güzel bir oyun onun dışında c++ oyun tasarlamak için güzel bir dil c++ ile grafikleri güzel oyunlar yapabilirsiniz.ama tek sıkıntı c++ öğrenmesi syntaxı zor bir dildir.bunu c++ ile ilgili duyduklarım kadarı ile söyluyorum bunları.

2 Beğeni

Müşteri bulmak biraz zor. Freelance olarak çalışacaksanız bir çevreniz olması gerekir. Çünkü freelancer siteleri hindu kaynıyor, oradan bir müşteri edinmek zor en azından benim gördüğüm kadarıyla. Bot yazmışlar her projeye rastgele teklif veriyorlar düşünün.

Çevreniz olduğu zaman bazen projeler olur, sizden danışmanlık alırlar veya sizden bazı kısımları yazmanızı isterler. Yaptığınız çalışmalara referans olan diğerleri size tekrar iş için gelebilir, müşteri getirebilir.

Piyasa olarak iş dünyasını anladım ve ona göre yazıyorum. Piyasanın ne istediğini bilmek için piyasadan birkaç kişi ile konuşmanızı tavsiye ederim. Özellikle linkedin hesabınız varsa takip ettiğiniz şirketlerdeki insanlarla konuşup öğrenebilirsiniz. Ben bir keresinde Java ile çalışan bir bağlantıma sorduğumda bana şöyle bir geri dönüş yaptı.

Bu yazdıkları daha çok şuradaki resimde yer alan yol haritasına benziyor. Onu da paylaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

Bu kadar çok şey gözünüzü korkutmuş olabilir. Evet çok fazla şey var ama bir kere adımınızı attığınızda farkında olmadan siz de akıp gidiyorsunuz. Öğrenmekte sorun yok, önemli olan aynı yerde takılıp kalmamak.

İyi forumlar.

19 Beğeni

Programlamaya yeni basladimdan dediklerinizin cogunu anlamadim ama anladigim birsey var: karsiliksiz emek ve ilginiz icin tesekkürler :slight_smile:
Bir de kullanici adiniz harika :slight_smile:

4 Beğeni

Rica ederim, hoşgeldiniz bu arada :slight_smile:

Sağolun teşekkür ederim :smile:

2 Beğeni

Egitim sistemimiz ve kulturumuzden oturu bu listedeki teknolojileri ogrendigimizde programci (veya basarili) olacagimizi zannediyoruz ama genelde atlanan bir nokta var: Olay bu teknolojileri bilmek degil, ogrenebilmek.

Listenin icerigine diyecek hic (az) seyim var ama onemli olan bunlarin bir yol gosterici olmasi. “Bugun (bu hafta / bu ay) ne ogrensem”, “acaba su aralar firmalar hangi teknolojileri kullaniyor” sorularina cevap. “Neleri gereksiz detaylarina kadar ogrendigim gun is bulurum” sorusuna degil.

Teknolojinin butun olayi yeniliklere ayak uydurabilmek. Bugun bu listeyi ogrenmeye baslasan, yarisina gelemeden cogunlugu degisir. Ama sorun degil, listeden cikan ogrendiklerin, yeni ogreneceklerine taban hazirlamis olur.

5 Beğeni

@coderistan’ın söylediklerini örnekleştiren bazı şeyler anlatacağım sana @planckmekanigi

Başlangıç ve ilerleyiş sürecim;

Freelance olarak çalışabilmenin en büyük etkeni az bile olsa biraz çevre edinebilmek. Ben 3 sene önce kurye olarak çalıştığım bir butik pastacıda mesaim bitince eve gidip html-python-excel derslerine bakıyordum. Şube müdürümüz iş hayatında kolaylıkları ve kolaylaştırmayı seven biriydi. Bu yüzden bilgisayardan neleri geliştirebiliriz, takip edebiliriz diye düşünen fikir soran biriydi.

Ben kurye olarak çalışıyordum ama teknolojiye olan merakımı ve yatkınlığımı bildiği için beraber oturup konuşurduk.

Yaklaşık 3 ay sonra şubede bilgisayar da motokuryeleri takip edebilmenin yetersiz olduğunu gördüğüm bir alan keşfettim. Bu alan şuydu;

Bir kuryenin bir şubeye olan artıları, eksileri, katkıları, maaliyetleri, kazançları, mesai saatleri, izinleri, bilgileri, yaptığı yakıt harcamaları, motor tamir bakımları, kazandığı primler, mesai kazancı, günde-haftada-ayda kaç paket teslim ediyor diye böyle daha uzayıp giden bir rapor-istatistik ve personel çalışma planlamasında eksiklik vardı.

Şube müdürüne bu konuyu açtım ve bu duruma bir çözüm üretebilirim dedim. Konsol üzerinden çalışan, verileri sqlite üzerinden işleyen ilkel bir program tasarladım. Bunun kullanımı sırasında daha da geliştirilebilir olduğunu düşündüm ve görsel kodlama bilmediğim için excel de formüllü ve fonksiyonlu bir yapı oluşturdum. Bu sefer çok daha güzel olmuştu ve bir öncekinden daha aktif daha etkileşimli çalışıyordu.

Geçen zamanla birlikte bu programın geliştirilebilir taraflarını keşfedip not ettim. Görsel programlama öğrenince son noktayı koyup 3 yıldır 7 farklı şube de kullanılan bir program yapmış oldum. İlk bizim şubemizde denendi sonra genel merkeze sunuldu ve tüm şubeler bu programı kullandı. Kurye olarak girdiğim firmada 6 ay sonra program geliştirici olmuştum ama freelance. Paket geldiği zaman hemen teslim ederdim döndüğüm de şube pc nin başına geçip uğraşırdım. O zaman bu işten ötürü bir miktar para aldım. Çok sevinmiştim fakat o zamanlar anlık düşünen biriydim.

Aradan biraz zaman geçti ben tabi artık orada çalışmıyorum dışarıdan program desteği veriyorum. Şube müdürüm aradı dedi ki şu şu iş yerleri bu programdan bir de personel yönetim takip maaliyet programı istiyorlar, yapar mısın? Gittim görüştüm istediklerini not ettim, yaptım verdim. 2 iş yeriydi birisi dedi ki web sitesi yapabilir misin? Ona web sitesi yapınca bir başkasına da şu arkadaş bize uygun fiyattan yardımcı oluyor diyor başka bir müşteriyi sana yönlendiriyor.

2 sene geçtikten sonra kendimi küçük ve orta ölçekli firmalara ihtiyaçları doğrultusunda çok büyük maaliyetlerin altına girmelerine gerek kalmadan işlerini daha verimli yapabilecekleri program geliştirirken buldum.

Çevre bu yüzden önemli. Çevrende bir tane de olsa başarıyı yakalamak çok önemli.

Şimdi diyebilirsin ki benim böyle çevrem yok. O zaman o çevreyi kendin yaratacaksın. Ben 24 yaşındayım ve 24 senedir körmüşüm. Babam tekstil-kumaş işi yapan birisi 2 hafta önce kumaş sektörünün internette hiç yaygın olmadığını ve geliştirilmemiş olduğunu fark ettim. Şimdi onun için çalışıyorum. Kumaş sektörünün internetteki yeri için. Bu şekilde etrafındaki her şeyi iyi gözlemlemek, fırsatları değerlendirmek ve eksikleri kovalamak lazım.

Dayım, kuveyttürk bilgi işlem biriminde ekip yöneticiliği yapan birisi. Senin sorduğun soruyu ona sorduğum zaman “sektör de ne talep ediyorlar” verdiği cevap “her şeyi” olmuştu. Türkiyede bir alanda uzmanlaşmış bir yazılımcıyı değilde maaliyetten kurtarmak için 6-7 alanda biraz bilgi sahibi olup eli yatgın olan insanlar arıyorlar. İlanlara baktığın zaman bunu görürsün. Full Stack Developer Aranıyor. Bir insan nasıl her şeyi bilebilir?

Çevre! Çevre! Çevre!

19 Beğeni

Listenin icerigi cograyfa, sektor ve ozellikle zaman bazinda baya degisiklik gosteriyor. Icerigiyle ilgili bugun, burada dusunduklerimi yazmistim “oraligi senlendirmek icin” ama burasi @tevhidulvahset’in de paylasimiyla guzel bir ogut yerine dondu, buradan kaldiriyorum.

3 Beğeni

Bu hikaye cok iyiymis; sagda solda anlatabilir miyim diyecektim ki anlatma ihtiyacinin cogunlugunu burada hissetigimi fark ettim. Bookmark’liyorum, buradaki her hevesli gencin okumaya ihtiyaci var.

5 Beğeni

Aklima cok guzel bir fikir geldi. Keske ders kitaplari soyle olsa:

1. Biyoloji ve canlilarin ortak ozellikleri
1.1 Metabolizma, Katabolizma, Anabolizma nedir, ne ise yarar?
1.2 Homeostazi nedir?
1.3 Canlilarda uyum nedir?
1.4 Tek hucreli canlilarda Organizasyon nedir?
...

Sonra da biz bunlari kutuphanelerde, internette arastirip ogrenerek calissak sinava, ne guzel olurdu…

1 Beğeni

Google’da (DuckDuckGo’da) Nasil Arama Yapilir?

Ogrenme Yontemleri

Cok Gezen mi Cok Okuyan mi: Degisik Ogrenme Teknikleri ve Kisiye Yonelik Farklari

Felsefeye Giris ve Temel Dusunce Yontemleri

Kritik Dusunce ve Mantiksal Yanilimlar

Sozelci misin Sayisalci mi: Yanlis Ikilemler ve Butunluksuz Sistemlerin Yetersizlikleri

3 Beğeni

Teşekkür ederim. Bende hevesli ve üniversite okuyamamış bir genç olarak ilham almıştım. İlham ve teşvikle başlıyor her şey. Ne üniversite mezunu ne de bir çok teknoloji biliyorum. Sahip olduklarınızı nasıl kullandığınız önemli.

Bu arada buradan şunu da anlamalıyız. Tüm bunları en ilkel seviyede herkesin bildiği python eğitimleri ile yapabilmiş olmak işin en güzel yanı. Evet bir sürü teknoloji bilerek çok daha kapsamlı ve büyük programlar yapılabilir fakat bu tarz programları zaten büyük şirketler büyük paralar ile büyük yazılım firmalarına yaptırıyor. O sektörün içerisinde yer almak için başkalaşmanız gerekiyor ya da kendi alanınızı kendiniz yaratmanız. Bu yüzden önemli olan;

“Sahip olduklarınız ile neler başardığınız.” unutmayın, “Fedakarlık yoksa zaferde yoktur.”

3 Beğeni

Ortaokul ve ilerisinde bir öğretmen her şeyi öğretemiyor çünki insan yapısı her şeyi öğrenip yapabilecek seviyede değil.Bunu herhangi bir alanda deneyebilirsiniz.

Bir alan seçin ve çevrenizi kurmaya başlayın.Tek alan ile çok yönlü olabilirsiniz.

1 Beğeni

Katılıyorum. Bazı konseptlere hakim olmayan birisi bunları öğrenirken bile zorlanacaktır. Üniversitelerde eğitim olarak genel bir altyapı oluşturuluyor, bu listedeki hiçbir teknoloji okullarda öğretilmiyor.

Liste, belirli bir alanın o zamandaki ihtiyaçlarına yönelik oluşturulmuş(2019). Değişiklikler elbette olabilir.

Düzenlemenizi okudum, yeterince tecrübem olmadığı için haklı olduğunuzu düşünüyorum :smile:

Hosbulduk :slight_smile:
Rica ederim, hatta tesekkür ederim; kullanici adiniz bana ilham verdi :smile:

2 Beğeni

Abi bunun uygulamasını ben yaptım

Abi sen sistemlerini pythonla mı yazdın