Programlama ile para kazanma

Müşteri bulmak biraz zor. Freelance olarak çalışacaksanız bir çevreniz olması gerekir. Çünkü freelancer siteleri hindu kaynıyor, oradan bir müşteri edinmek zor en azından benim gördüğüm kadarıyla. Bot yazmışlar her projeye rastgele teklif veriyorlar düşünün.

Çevreniz olduğu zaman bazen projeler olur, sizden danışmanlık alırlar veya sizden bazı kısımları yazmanızı isterler. Yaptığınız çalışmalara referans olan diğerleri size tekrar iş için gelebilir, müşteri getirebilir.

Piyasa olarak iş dünyasını anladım ve ona göre yazıyorum. Piyasanın ne istediğini bilmek için piyasadan birkaç kişi ile konuşmanızı tavsiye ederim. Özellikle linkedin hesabınız varsa takip ettiğiniz şirketlerdeki insanlarla konuşup öğrenebilirsiniz. Ben bir keresinde Java ile çalışan bir bağlantıma sorduğumda bana şöyle bir geri dönüş yaptı.

Bu yazdıkları daha çok şuradaki resimde yer alan yol haritasına benziyor. Onu da paylaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

Bu kadar çok şey gözünüzü korkutmuş olabilir. Evet çok fazla şey var ama bir kere adımınızı attığınızda farkında olmadan siz de akıp gidiyorsunuz. Öğrenmekte sorun yok, önemli olan aynı yerde takılıp kalmamak.

İyi forumlar.

19 Beğeni