@coderistan’ın söylediklerini örnekleştiren bazı şeyler anlatacağım sana @planckmekanigi
Başlangıç ve ilerleyiş sürecim;
Freelance olarak çalışabilmenin en büyük etkeni az bile olsa biraz çevre edinebilmek. Ben 3 sene önce kurye olarak çalıştığım bir butik pastacıda mesaim bitince eve gidip html-python-excel derslerine bakıyordum. Şube müdürümüz iş hayatında kolaylıkları ve kolaylaştırmayı seven biriydi. Bu yüzden bilgisayardan neleri geliştirebiliriz, takip edebiliriz diye düşünen fikir soran biriydi.
Ben kurye olarak çalışıyordum ama teknolojiye olan merakımı ve yatkınlığımı bildiği için beraber oturup konuşurduk.
Yaklaşık 3 ay sonra şubede bilgisayar da motokuryeleri takip edebilmenin yetersiz olduğunu gördüğüm bir alan keşfettim. Bu alan şuydu;
Bir kuryenin bir şubeye olan artıları, eksileri, katkıları, maaliyetleri, kazançları, mesai saatleri, izinleri, bilgileri, yaptığı yakıt harcamaları, motor tamir bakımları, kazandığı primler, mesai kazancı, günde-haftada-ayda kaç paket teslim ediyor diye böyle daha uzayıp giden bir rapor-istatistik ve personel çalışma planlamasında eksiklik vardı.
Şube müdürüne bu konuyu açtım ve bu duruma bir çözüm üretebilirim dedim. Konsol üzerinden çalışan, verileri sqlite üzerinden işleyen ilkel bir program tasarladım. Bunun kullanımı sırasında daha da geliştirilebilir olduğunu düşündüm ve görsel kodlama bilmediğim için excel de formüllü ve fonksiyonlu bir yapı oluşturdum. Bu sefer çok daha güzel olmuştu ve bir öncekinden daha aktif daha etkileşimli çalışıyordu.
Geçen zamanla birlikte bu programın geliştirilebilir taraflarını keşfedip not ettim. Görsel programlama öğrenince son noktayı koyup 3 yıldır 7 farklı şube de kullanılan bir program yapmış oldum. İlk bizim şubemizde denendi sonra genel merkeze sunuldu ve tüm şubeler bu programı kullandı. Kurye olarak girdiğim firmada 6 ay sonra program geliştirici olmuştum ama freelance. Paket geldiği zaman hemen teslim ederdim döndüğüm de şube pc nin başına geçip uğraşırdım. O zaman bu işten ötürü bir miktar para aldım. Çok sevinmiştim fakat o zamanlar anlık düşünen biriydim.
Aradan biraz zaman geçti ben tabi artık orada çalışmıyorum dışarıdan program desteği veriyorum. Şube müdürüm aradı dedi ki şu şu iş yerleri bu programdan bir de personel yönetim takip maaliyet programı istiyorlar, yapar mısın? Gittim görüştüm istediklerini not ettim, yaptım verdim. 2 iş yeriydi birisi dedi ki web sitesi yapabilir misin? Ona web sitesi yapınca bir başkasına da şu arkadaş bize uygun fiyattan yardımcı oluyor diyor başka bir müşteriyi sana yönlendiriyor.
2 sene geçtikten sonra kendimi küçük ve orta ölçekli firmalara ihtiyaçları doğrultusunda çok büyük maaliyetlerin altına girmelerine gerek kalmadan işlerini daha verimli yapabilecekleri program geliştirirken buldum.
Çevre bu yüzden önemli. Çevrende bir tane de olsa başarıyı yakalamak çok önemli.
Şimdi diyebilirsin ki benim böyle çevrem yok. O zaman o çevreyi kendin yaratacaksın. Ben 24 yaşındayım ve 24 senedir körmüşüm. Babam tekstil-kumaş işi yapan birisi 2 hafta önce kumaş sektörünün internette hiç yaygın olmadığını ve geliştirilmemiş olduğunu fark ettim. Şimdi onun için çalışıyorum. Kumaş sektörünün internetteki yeri için. Bu şekilde etrafındaki her şeyi iyi gözlemlemek, fırsatları değerlendirmek ve eksikleri kovalamak lazım.
Dayım, kuveyttürk bilgi işlem biriminde ekip yöneticiliği yapan birisi. Senin sorduğun soruyu ona sorduğum zaman “sektör de ne talep ediyorlar” verdiği cevap “her şeyi” olmuştu. Türkiyede bir alanda uzmanlaşmış bir yazılımcıyı değilde maaliyetten kurtarmak için 6-7 alanda biraz bilgi sahibi olup eli yatgın olan insanlar arıyorlar. İlanlara baktığın zaman bunu görürsün. Full Stack Developer Aranıyor. Bir insan nasıl her şeyi bilebilir?
Çevre! Çevre! Çevre!