Sürekli işletim sistemi değiştirmek bilgisayarı yorar mı?

Merhaba;

Ben bir süre önce ubuntu’ya geçmiştim. Ancak ne yazık ki yazdığım programı başka birisi kullanacaktı ve .exe dosyası oluşturmam gerekiyordu. Mecburen Windows’a geçtim. Ancak şu anda bu durumdan huzursuzum. Teknik bilgisi olanlar konuyla ilgili bilgi verebilirse ve Ubuntu üzerinden .exe dosyası oluşturma hakkında bilgi verebilirsiniz memnun olurum.

İyi günler :slight_smile:

Merhaba hocam,

Öncelikle neden sanal makine kullanmadığınızı sorabilir miyim?

Ubuntu üzerinden .exe hazırlama konusunda bilgim yok. Sadece sürekli format atma işlemi HDD’de sektorler oluşturur, buda zaman içinde diskin bozulmasını sebep olabilir. İstersen CrystalDiskInfo yazılımı ile diskini taratıp sektor durumunu, çalışma zamanını ve diskin şuanki sağlık durumu gibi bilgileri öğrenebilirsin.

1 Beğeni

Sürekli format atma işlemini çok sık yapmıyorsanız(haftada bir) bence bir zararı olmaz.

Ubuntu üzerinde .exe dosyası oluşturmak istiyorsanız mingw kullanmalısınız. Ancak oluşturduğunuz bu dosyayı test edecek bir ortamınız olmalı. Ya test etmek için Windows’a geçeceksiniz, ya da Wine kullanacaksınız.

En güzeli kendi platformunda oluşturmak ve kullanmaktır. Boşuna takla atmaya gerek yok diye düşünüyorum.

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=734799

İlk aklıma gelen buydu. O virtual box denen program ile Windows Xp çalıştıracaktım ama olmadı. Ne kadar araştırdıysam da beceremedim.

Hangi konuydu hatırlamıyorum ama @dildeolupbiten bir konuda ubuntu’da oluşturduğu .exe dosyasının Windows’ta çalışmadığını söylemişti. O nedenle yapmadım

Bu konuda ciddi çalışan bir topluluk var. Adımları doğru olarak yaptığınızda sonuç almanız muhtemel. Ama kesin olacak diye birşey de yok. Yine de sonuç alınmasaydı, bu kadar insan bununla uğraşıp geliştirmezdi diye düşünüyorum

O zaman ben yarın Ubuntu’ya geçip deneyeyim.

1 Beğeni

Normalde Ubuntu’da wine kullanarak oluşturduğum .exe dosyası Windows’da çalışıyor. Eğer daha önce böyle bir durumdan bahsettiysem, muhtemelen çalışmamasının nedeni dosya diziniyle alakalı olmasıdır. Mesela bir keresinde .exe dosyası Windows’da çalışmıştı fakat bir işlemi yapmıyordu. Sonradan dikkatimi çeken şu oldu; bahsettiğim işlem dizinlerdeki dosyalarla işlem yapıyordu ve bu dosyalar içinde boşluk olan dizinlerin içindeydi. Sorunun nedenini sonradan fark ettim. Programın daha önce hata veren işlevini dosya dizinlerini değiştirdikten sonra tekrar denedim ve tekrar aynı sorunu almadım.

Ubuntu’da Windows için exe oluşturmak için şu başlığa bakabilirsiniz.

2 Beğeni

Çift işletim sistemi kursanız? Hem ubuntu için hem Windows için bir şeyler yapabilirsiniz.

Ah keşke… 32 GB diske hangi iki işletim sistemini kurayım :slight_smile:

Madem exe yapmak bu kadar önemliyse sadece Windows kullanın. Ubuntunun özel bir durumu olmasa gerek.

Elbette var, Ubuntu’nun en iyi yanı Python dostu. Basit, sade, kullanışlı, hızlı, güçlü ve konu programlama olunca Windows’tan kat ve kat daha iyi.

Sadece Windows daha popüler :confused:

Öyle rahatladım ki :smile: Sonunda gönül rahatlığıyla Ubuntu’ya geçebileceğim.

Hard diskler zaten sektorlerden olusuyor. Demek istediginiz “bad sector” sanirim. Bu, “bozuk sektor” manasinda kullaniliyor. Bad sector’ler diskin bozulmasina sebep olmaz; diskteki bozuklugun isimleridir.

Format atmak cogunlukla bir dosya sistemini sifirlamak manasina geliyor. Bu durumda diske birkac kB veya MB veri yaziliyor, diski fazla yoran bir islem degil. Sonrasinda gelen isletim sisteminin yazacagi GB’lari dusunmek lazim.

3 Beğeni

Böyle bir kanıya nerden vardınız python dostu derken yazdığınız veya yazacağınız tüm şeyler windowsdada çalışır linux’e özel modüllerin olduğu gibi windowsa özel de modüller bulunmaktadır

Hayır, şunu demek istiyorum:

Ubuntu’nun bir çok sistem aracı Python ile yazılmış. Hani böyle geliştiricilere (eğer C# ile çalışmıyorsanız) Windows’tan daha fazla kolaylık sağlıyor. Ben eğer C# geliştiricisi değilsem Windows kullanmam.

Hiçbir şey olmaz. Olsaydı bilgisayarım çoktan bozulduydu. :joy:

1 Beğeni

Evet ubuntunun bir çok aracı python ile yazılmış çünkü .exe diye bir durum söz konusu değil genellikle insanlar c ve pyhon dillerini tercih ediyorlar ama sen bu yazılmış programları windowsdada çalıştırabilirsin eğer python developersan tabiikide örnek görmek açısından olabilir size kalmış

Python 2 ve 3 dagitim yazilim havuzunda var, en az bir tanesi yuklu geliyor.

Dagitim yazilim havuzunda, az once, 3846 tane Python 2, 2657 tane de Python 3 kutuphanesi saydim. (18.10 Budgie)

(g)cc, (g)make, pkg-config gibi sayisiz yazilim gelistirme gereci ve binlerce gelistirme paketi yine hazirda. Hazir binary olmadiginda paketleri kaynaktan derleyen pip, npm gibi gerecler… calisiyor.

Uzatirsam “neden Linux disinda isletim sisteminde yazilim muhendisligi iskence” baslikli uzun bir makaleye donecek, gerek yok.

Bunların otomatik olarak gelmesi onu dost yapmaz eğer bunlar windowsda kurulmasaydı tamam diyebilirdim ama kuruluyor yazılım mühendisliği işkence dersen c# cılar ne olacak ?