Ben sizin için konuyu özetleyim;
Arkadaşımız, Ubuntu’yu ana işletim sistemi olarak kurmak istiyor. Bende, sizin hem Ubuntu, hem de Windows kulandığınızı bildiğim için bu konuda fikrinizi almasını tavsiye ettim.
Ben sizin için konuyu özetleyim;
Arkadaşımız, Ubuntu’yu ana işletim sistemi olarak kurmak istiyor. Bende, sizin hem Ubuntu, hem de Windows kulandığınızı bildiğim için bu konuda fikrinizi almasını tavsiye ettim.
Dediğiniz gibi çift işletim sistemi kullanıyorum. Windows’u AutoCAD kullanmam gerektiğinde, bir programı Windows ortamında denemek istediğimde, ara sıra oyun oynamak istediğimde kullanıyorum. Geri kalan her şey için Ubuntu yetiyor bana.
Arkadaş nasıl istiyorsa öyle yapsın. İmkanı varsa çift işletim sistemi kullansın. Başka da ne söyleyebilirim bilmiyorum.
benim oyun oynama ihtiyacım da yok aslına bakarsanız ayrıca windows için yazdığım programları da sanal makine üzerinde denerim. tamam fikriniz için teşekkür ederim
Tamam. Ben bunlari ortaya yaziyorum. Kendinizi cevap vermek zorunda hissetmeyin lutfen.
Bilgisayar performansinin formulu su olsun:
Disk okuma yazma hizi = d
O an kullanilan ram = r
o an kullanilan islemci gucu = z
d / (r+z)
(Bu yalnizca kafamdan attigim bir ornek.)
Ege Windows’ta iken:
20 / (6+4) = 2
Hiz 2.
Linux kullanirken:
20 / (3+2) = 4
Gordugunuz gibi, performans artiyor. Bilgisayari hafifletecek bir etken degisince performans da degisir.
Son olarak, SSD’nin performansi arttirma sebebi su. Bilgisayar diske surekli veri yaziyorsa, islemci veya ram yoruluyor. SSD olunca okuma/yazma hizi artiyor. Boylece bilgisayar yorulmuyor. Yani eger bilgisayar, diske surekli veri yazmiyorsa, SSD veya HDD pek farketmiyor.
sanal makine üzerinde ikende :
disk kullanımı :
20 / (9+6)
bir de zaten windowsun iso dosyası 5 gb gibi bir şey diye biliyorum ama ubuntunun(benim kullandığım sürümünün) iso dosyası 2,52 gb yani bu bile aradaki farkı ortaya atıyor
Bir yere varamadığımız için öyle dedim.
Buna katılıyorum.
Yani, siz diyorsunuz ki; Linux, diski, Windows kadar meşkul etmez, dolayısıyla da HDD olmasından fazla etkilenmez. Doğru mu anladım?
Benim indirdiğm iso, 2,52 GB, siz hangi sürümü/edisyonu kuracaksınız?
bir saniye ben de şimdi baktım da benimki de 2.52 gb yanlış söylemişim özür dilerim ama yani neticesinde windowsun yarısı ediyor
ben aslında son sürümü kurmak istiyordum
Dertetmeyin, Linux’un en sevdiğim özelliği bu; “iki komut gir, olur sana son sürüm.”
İSO dosyasının boyutunu bile karşılaştıracaksanız konuyu çoktaaan saptırmışsınız.
Evet, Linux, Windows kadar mesgul etmez. Ama asil anlatmak istedigim, su ifadenin yanlis oldugu.
Arkadaşımız kararını verdi zaten.
en çok kullanılan işletim sistemi unix linux ve türevleridir.Windows sadece kişisel bilgisayarlarda en fazla kullanılandır yanlış bilgi düzeltelim.
Sunucular da mı?
Öyleyse, evet.
… ise, şu an, bahsettiğimiz de kişisel bigisayarlar zaten.
Kaynak: Bilgisayar İşletim Sistemlerinin 2020 Nisan Pazar Payları - Webtekno
Bu konuda, tartışmayı sürdürmemenizi rica ediyorum; çünkü pek, ardı arkası gelecek bir konuya benzemiyor.
İyi günler dilerim.
Ben yıllardır ubuntu kullanıyorum gayet memnunum. Windows’a dönmeyi hiç düşünmüyorum.
Oylamaya hayır diyen arkadaşların nedenlerini merak ettim doğrusu
eğer ben grafiklere göre işlerimi yapsaydım şu zavallıdan ne farkım kalırdı
ben de çok merak ediyorum aslında