Üstatlarım, bu noktaya gelirken hiç sıkıldınız mı?

Sorularımdan da anlayabileceğiniz gibi henüz çok yeniyim yazılım konusunda. Aldığım kursta ödevler hep asal sayı bul, mükemmel sayı bul gibi içimi daraltan konular olduğundan olsa gerek çok bunaldığımı fark ettim dün. Bu işi bırakmayı bile düşündüm. Burada benden kat kat bilgili birçok hocam var. Bilginize sonsuz saygı duymakla beraber şunu sormak istiyorum: Bu başarı seviyesine ulaşırken hiç dün hissettiğim gibi bunaldığınız, bırakmak istediğiniz oldu mu? Olduysa nasıl aştınız? Şimdiden zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben hiç bunalmadım. Hatta en sevdiğim konular hala asal sayı bul mükemmel sayı bul gibi şeyler. :rofl:

Hocam benim bölümüm gereği iyi bir yazılımcı olmam gerekiyor ama bu gibi kodları yazamıyorum. Bıraksam mı ne diyorsunuz?

Asla üstün bir başarı seviyesine ulaşmış ya da üstat biri olmadığımı düşünmekle birlikte birkaç şey söylemek istiyorum.
Programlamak, programcı olmak, yazılım yapmak vb. terimler çok geniş kavramlar. Sadece bir tane, iki tane kursa bağlı kalıp asal sayı bulmak, mükemmel sayı bulmak gibi çalışmalara kendiniz maruz bırakıp sıkılıyorsanız farklı şeyler de keşfedebileceğinizi unutmayın. Kod yazarak yapabileceğiniz pek çok şey var. Bu tür matematiksel algoritmalar yazmak gibi çalışmalar bir bakıma algoritma becerisini öğretmek için var. Örneğin insanlar neden antrenman yapıp kaslarını güçlendiriyorlar? Bir gün 100 tane şınav çekip 40 kilometre koşmaları gerekecek diye mi? Temelde hayır, amaç sağlıklı olmaktır. İnsanlar kaslarını her gün aktif bir şekilde kullanıyorlar sonuçta. Algoritma becerisi kazanmak da bu tür bir şey. Ama bunun için illa mükemmel sayı vb. şeyler hesaplamanıza gerek yok. Aslında pek çok şey hali hazırda bir algoritma temeline sahiptir zaten.
Yani kendinizi geliştirmek istiyorsanız bahsettiğiniz türden matematiksel algoritmaları yazabilmeniz gerektiği gibi şeylerle şartlandırma yapmanıza gerek yok. Onun yerine hevesinizi takip etmenizi tavsiye ederim. Heyecanlıysanız doğru yoldasınız demektir. Atıyorum oyun yapmaya meraklıysanız hemen şimdi oyun yapmakla ilgili internette dokümanlar, tutorial’lar vs. kurcalamaya başlayabilirsiniz. Ve bunu yaparken sadece bir iki kursa bağlı kalmamalısınız bence. Bu da yine hevesi körükleyen bir şey. Kursun tamamı size hitap etmeyecek bile yüksek ihtimalle. O yüzden sürekli merakınızı çeken fikirlere adayabilirsiniz kendinizi. Heyecanınız sönmedikçe bir şekilde ilerlersiniz zaten ve sıkılmazsınız da. Merak, heves, heyecan çok kuvvetli duygular.

3 Beğeni

Hocam çok teşekkür ederim yanıtınız için. Farklı şeyler yaparak kendime bir yol haritası çizmeye karar verdim. Duygular konusunda da haklısınız. Odaklanmam gereken yer de burası sanırım. Önerilerinizi dikkate alacağım. Saygılar.

Kesinlikle bir “üstat” değilim fakat ben de birkaç şey söyleyeyim.

Bu tip algoritmik sayılacak görevler aslında çok önemli. Kafanızda algoritma kurabilmeye başladığınızda sorun çözme yetenekleriniz de zamanla artıyor. Algoritma dediğimiz şey de bu zaten biraz boş bir cümle oldu, her neyse. Başlangıçta bu tip şeyler yaptırılması bence gayet güzel bir şey.
Takip ettiğim bir youtube kanalı vardı. Arkadaş birkaç dile hakimdi ve birçok proje çıkarmıştı. Birkaç kere de amazon google gibi büyük firmalara başvurmuş ve reddedilmişti. Daha sonra algoritma soruları çözmeye başladı (LeetCode) bu soruları çözmeye başladıktan sonra kendini ne kadar geliştirdiğini vs anlatıyordu. Daha sonra da Google’da işe girmişti. Neredeyse sadece algoritma çalışarak girmişti Google’a.
Şimdi sizin konunuza gelirsek, algoritma soruları bıkkınlık verebiliyor. 45 dakika ekrana bakıp kafanızda 50 farklı senaryo kurgularken 1 satır kod yazamadığınızı fark ediyorsunuz. Bu 45 dakika ekrana bakarak kafanızda algoritma geliştirme durumu zamanla 15 dakika içinde kodu yazıp bitirmenize evriliyor. Hatta bir yerden sonra nasıl daha optimize yazabilirim diye düşünmeye başlıyorsunuz. Ortalama bir yazılımcı olmak isterseniz zaten algoritma vs hiç uğraşmayın dümdüz girin bir dil öğrenin sonra o dilde en çok kullanılan framework neymiş ona bakın hop developer oldunuz. Ancak burdan sonra iş bulma vs. konuları nasıl olur bilemiyorum. Sadece Türkiye’de milyonlarca ortalama developer var şu an, sizi onlardan ayıracak olan şey nedir mesela?

Algoritma sorularından sıkılmanızın sebebi o soruları yapamıyor olmanız ve bu yapamama durumunu egonuza yedirememeniz olabilir (benim için böyleydi oradan biliyorum…) ya da belki öğrenilmiş çaresizlik olabilir. Biraz kafa patlatıp yapabilmeye başlayınca algoritma soruları çözmeye çalışmak bile heyecanlı olabiliyor.

4 Beğeni

Kesinlikle ego konusunda haklısınız. Ayrıca öz güvenim de düştüğü için “Tamam, bu iş bana göre değil.” kafasına girmiş durumdayım. Bölümü bırakmayı bile düşündüm. Sanırım kendime biraz zaman tanımam lazım bu konuda. Yanıtınız için teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz kanal acaba hangi kanal

sanırım NeetCode kanalıydı ama tam hatırlayamadım

Peki, teşekkür ederim