Verilerimiz - Sizce İnternet Hangi Verilerimizi Raporluyor?

Olmaya gerek var mı?

bu konunun amacı bizim verilerimizi almalarını engellemek diye düşündüm ondan öyle yanıt verdim sadece tartışıyorsanız ok

@reo ne kullanmanız gerektiğini söylemiş zaten.

1 Beğeni

Konuyla ilişkin verilmesi gereken cevaplara örnek olduğu için teşekkür ederim.

Bilgiler güzel. Ellerine sağlık fakat konuda bahsettiğim şey. Sistemin eksilerini görüp alternatif arama çabası değildi. Bir kişi profili nelerden oluşura cevap arıyorum.

aklımı aldın :slight_smile: :slight_smile:

İşte bende farklı bir şey arıyorum. İnsanların bilgileri ile onlara sadece ürün satan bir sistem ön planda. Başka ne yapılabilir? Herkesin verisi ile diyorum sadece

verisi ile değil.

Nasıl ki her insanın verisi ile tüketim toplumu oluştu. İşte şimdi her insanın verisi ile onlara bir şey satmaktan başka ne yapılabilir.

olmak ister miydim? Hayır. Çok çekici olduğuna eminim ama çok şey bilmenin çok zararlı olduğunu düşünüyor bünyeme pek güvenim olmuyor. Bilmemek mutluluktur sanki

bu konunun amacı

yazdığım gibidir

Bu düşünceyi basit bir empati ile değiştirebiliriz:
Bu şirketlerden birinin başında olsam rakibimden daha ucuza üretim yapmak isterim. GPS koymak maliyeti artırır. Bana getirisi ne? En fazla sattığım işlemcilerin yerini bilirim. Bu iş için daha ucuz yöntemler bulabilirim. Öyleyse koymayayım.

Bunu da değiştirelim:
Yaşadığım şehirde oyunları oynamaya zor yeten bir internet altyapısı var. Bu altyapı ile sürekli olarak ses kaydı yollanabilir mi? Mümkün değil. Öyleyse hiçbir yere veri yollayamaz.(Birkaç yıl önce kalkan AKN ile bu işin daha fazla göze çarpacağını belirtmek isterim.)

Sonuç: Bu çekinceleri bir kenara bırakabilirsiniz.

Ben işlemcide falan GPS koyduklarını düşünmüyorum. Ancak konulursa karsız olacağı doğru değil bence birincisi zaten bizden yeteri kadar para alınıyor ayrıca bu tip bilgileri satın alan yerler var (sizi takip etmek için değil elbette)Bu bilgileri bazı işler için kullanıyorlar eğer ki bir firma bu bilgileri satın alma garantisi verirse koyabilir bence. Örnek vereyim whatsapp’a bir firma yeni ayakkabısı için bir bölgede en çok tercih edilen rengi isteyebilir. Eğer whatsapp ile gerekli anlaşmayı sağlarlarsa alabilirler.

Evet genel anlamda bizi pek etkileyen şeyler değil bir suçlu değiliz veya ünlü. Ancak bu bizim üzerimizden para kazandıklarını ve bunun etik olmadığını değiştirmez. Evet onlar nasıl para kazanacak bu önemli bunu opsiyon haline getirebilir firmalar aylık bir ücret karşılığında bilgiler asla satılmaz diye ücret ödemek istemeyenler ise parasız sürüme devam eder çünkü gerçekten bazıları için gizlilik oldukça önemli

Her insan için bir çalışan tutmak! Böyle bir şey zaten mümkün değil. Sen zannediyor musun ki internette toplanan verileri insanlar işliyor? Tabi ki hayır. Yani bir de yazılımla alakalı bir forumda yazıyorsun. Bunu saçma sapan forumlarda yazsalar anlayacam. Verileri çeşitli yazılımlar işliyor ve senin hakkında kimlik çıkarır gibi bir profil çıkarıyor. Bunu Google da yapıyor, Microsoft da. Verilerini toplayıp senin hakkında bazı sonuçlara varıyorlar. Yani açıkçası yapmakta haklılar. İnsanlar diyor ki cebimden beş kuruş çıkmasın ama teknolojinin nimetinden de faydalanayım. Olmaz öyle şey! Kimse kimseye ücretsiz bir şey vermiyor. Mesela Whatsapp’ı ele alalım. Oh ne güzel istediğin gibi mesaj, fotoğraf vs gönder, mesajların bulutta depolansın, istediğin zaman bunlara eriş ama ücretsiz olsun. Var mı böyle şey? Facebook, İnstagram, Twitter vs vs onlarca şirket onca insan çalıştırıyor onca masraf yapıyor ama senden para almıyor. E tabiki de senden aldığı satılabilir işlenebilir kâr getirisi olan bişey olması lazım. Eğer çok verilerinizin korunmasını istiyorsanız şuan ücretsiz kullandığınız bir çok uygulamanın ücretli olmasını talep edebilir ve her yıl binlerce lira ilgili şirketlere verebilirsiniz. Vermek istemiyorsunuz değil mi? Ama verilerinizin korunmasını istiyorsunuz. O zaman ben de size şöyle cevap veriyorum: Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.

Arkadaşlar başta Google olmak üzere neredeyse her şirket veril topluyor. Hiç Google Play Hizmetleri’nin cihazınızdaki izinlerine baktınız mı? Sadece üçüncü parti uygulamalara bakıyorsunuz. Ancak hepsinden daha fazla Google korkmanız gerekiyor, eğer verilerinize çok önem veriyorsanız.
Girdiğiniz her site çerez depoluyor. alış veriş yaptığınız N11, Gittigidiyor gibi şirketler hangi ürünleri aldığınızı hangi ürünleri incelediğinizi, hangi ürünlere ilgi duyduğunuzu hep depoluyor. Bütün internet trafiğiniz depolanıyor açıkçası. Ve verilerin işlenmesi için insanlar tutulmuyor. Örneğin mikrofonları dinlemeleri ve ses verilerini işlemeleri için milyonlarca insanları işe almıyorlar. Teknoloji çağındayız beyler.
Bu arada veriler satılırken Ali Ahmet’e şu fotoğrafı göndermiş bu mesajı yazmış diye şirketlere sunulmuyor. Dediğim gibi işleniyor ve sonuç yani sizin adınıza oluşturulmuş sanal kimliğiniz (veya profiliniz de diyebiliriz) şirketlere satılıyor. Şirketlerde kendi ihtiyaçları doğrultusunda kullanıyorlar.

3 Beğeni

Ben de Twitch o kadar depolamayı nasıl karşılıyor diye düşünüyordum :sweat_smile:

benim yarın ne düşüneceğimi benden önce bilen bir sistem yapmış adamlar. Bundan korkmak yerine saygı duyuyorum, tebrik ediyorum ve başarılarının devamlarını diliyorum.

Merhaba,

Bilginin eşek yüküyle para ettiği çağda bildiklerini paylaşmak için bu forumda zaman geçiren insanlara saygılar.

Olay bugünün konusu değil ECHELON işin anası, günümüz bilgi(veri işleme hızı ile çok daha korkulacak hale geldi .

Çok yakın tarihte bu verinin gerçek zamanlı işlenerek kullanılacağına inanıyorum.

Evet, bunu biliyorum, benim cevabim mikrofon konusuna spesifikti. Ama mikrofon verisini isleyip para kazanabilmek kolay degil.

Evet, bunu hepimiz biliyoruz ve bildigimiz diger konu da bunun ne kadar yanlis oldugu. Bakin burada alisveris sitesinde kimin ne aldigini kaydetmesinde sorun yok, veri toplamak her aplikasyonun normal bir ihtiyaci. En basitinden onune oneri cikarmasi icin gerekli bu. Bunu amaci disinda kullanip, 3. sahis sirketlere satmasiyla basliyor butun yanlisliklar.

Evet, ama tabii ki bunu veri toplayip yanlis yollarla islemesi yanlis yol. Bosuna demiyoruz ozgur yazilimlari tercih edin diye.

Para kazanmanin tek yolu bu verileri satmak degil. En kolay ve getirisi en yuksek yol bu oldugu icin dunya devi sirketler bu yolu tercih ediyor. Kesinlikle hicbirinin urunlerinin kullanilmamasi lazim, daha iyi bir dunya icin. Bir laf vardir, helal 5 lira haram 10 liradan fazladir diye.

Peki biz ne yapiyoruz? Istemeyecegimiz verilerimizi calan sirketlerin urunlerini inatla kullanmaya devam ediyoruz. En basiti Google, kullandigin arama motoru. Kim bilir her gun kac milyon arama yapiliyor. Gor bak ki verilerinizi en cok calan, 3. taraf sirketlere satan Google urunu. Ikincimiz Microsoft. Dunya’daki kisisel ve ofis bilgisayarlarinda en cok tercih edilen isletim sisteminin ureticisi. Her isini zorbalikla yapiyor, guncellemeler zorbalikla, guvenlik duvari zorbalikla, tarayici zorbalikla… Caldigi ve yanlis yollarla isledikleri veriler apayri mesele.

Depolanmasinda bir sorun yok. Daha iyi bir hizmet deneyimi icin yapilanlarda bir sorun yok, dedigim gibi problem, yanlis yollarda kullanmasinda basliyor.

Evet, mumkun olmadigi icin yazdim.

Hayir, yapay zeka denen teknolojinin ne kadar yanlis yollarda kullanildiginin farkindayim.


Daha iyi bir dunya icin ozgur yazilimlari tercih ediniz.

Open source empowers users to solve the problems of today.

https://static.fsf.org/nosvn/videos/fsf-rewind/

2 Beğeni

Mikrofon verisi yazıya dönüştürülüyor. Bu şekilde işleniyor. İnternette speech to text yazıp aratırsan ve biraz da yapay zeka üzerine araştırma yaparsan ses verilerini işleme konusunda nereye gelindiğini anlarsın. Android ve Ios üzerinde sesi yazıya dönüştüren popüler uygulamalar var. Anlayacağın mikrofon dinleme konusu öyle akıldan uzak ve zor değil.

Zaten sorunda burada. Bütün şirketler verileri "Daha iyi hizmet deneyimi " altında topluyor. Veriler yanlış yollarda kullanılabiliyor. Ancak verilerin tam olarak hangi amaçlarla kullanıldığını bilmek pek mümkün değil.
Ben şirketlerin yaptığı bütün bütün doğru demiyorum. Sadece şunu söylüyorum: Yıllarca donumuzun rengine kadar her bilgiyi seve seve verdik. Bugün kasıtlı olarak gündem yapılan Whatsapp konusunda insanların bilgisizce hareket etmesi, sadece Whatsapp’ı silerek bütün olayın bittiğini düşünmeleri yanlış. Whatsapp yerine kullanacakları uygulamalar da yine ücretsiz. Bunlar anasının hayrına bu işi yapmıyorlar. Diğer uygulamalar da yine veri toplayacak ve satacak. ha legal ha illegal yine yapacaklar.

Özgür yazılımlara ve bunları geliştirenlere destek olunmuyor. Dediğim gibi gibi kimse cebinden beş kuruş çıksın istemiyor. Bu devran da böyle dönmüyor.
Ancak daha iyi bir gelecek için elimizi taşın altına koyup iyi şeyler yapmak için çabalayabiliriz. Bugünün emeklemeleri yarının büyük adımlarına dönüşebilir.

Sonuna kadar katılıyorum.

1 Beğeni

Telegram’da ücretsiz ama açık kaynaklı. @reo bunu söylemek istiyor. Açık kaynak olunca verilere ne yapıldığını görebiliyoruz.

1 Beğeni

Kâr amacı gütmeyen Signal var mesela. Vakıf tarafından yönetiliyor. Telegram görece güvensiz çünkü uçtan uca şifreleme yok. Ayrıca server açık kaynak değil diye biliyorum ( kesin değil ).

Ya ben çok kötü niyetliyim ya da bu uygulamaları yönetenler çok masum. Kimsenin hayrına bu işi yapacağına aklım inanmıyor. Kendime diyorum ki;

kimin, kimle, ne konuştuğunu bilmenin gücü var elimde. Bu gücü nasıl olur da kullanmam ki? Kar amacı gütmeyecek bile olsam sırf zevkine açar okurum. Bana bir şey kazandırmasa da olur. içimdeki o his kavurmuş beni zaten.

Bence üstünden reklam yapabilecekleri verileri depolarlar çünkü reklam üzerinden çoğu insanı istedikleri yere yönlendirebilirler.