Evet, bunu biliyorum, benim cevabim mikrofon konusuna spesifikti. Ama mikrofon verisini isleyip para kazanabilmek kolay degil.
Evet, bunu hepimiz biliyoruz ve bildigimiz diger konu da bunun ne kadar yanlis oldugu. Bakin burada alisveris sitesinde kimin ne aldigini kaydetmesinde sorun yok, veri toplamak her aplikasyonun normal bir ihtiyaci. En basitinden onune oneri cikarmasi icin gerekli bu. Bunu amaci disinda kullanip, 3. sahis sirketlere satmasiyla basliyor butun yanlisliklar.
Evet, ama tabii ki bunu veri toplayip yanlis yollarla islemesi yanlis yol. Bosuna demiyoruz ozgur yazilimlari tercih edin diye.
Para kazanmanin tek yolu bu verileri satmak degil. En kolay ve getirisi en yuksek yol bu oldugu icin dunya devi sirketler bu yolu tercih ediyor. Kesinlikle hicbirinin urunlerinin kullanilmamasi lazim, daha iyi bir dunya icin. Bir laf vardir, helal 5 lira haram 10 liradan fazladir diye.
Peki biz ne yapiyoruz? Istemeyecegimiz verilerimizi calan sirketlerin urunlerini inatla kullanmaya devam ediyoruz. En basiti Google, kullandigin arama motoru. Kim bilir her gun kac milyon arama yapiliyor. Gor bak ki verilerinizi en cok calan, 3. taraf sirketlere satan Google urunu. Ikincimiz Microsoft. Dunya’daki kisisel ve ofis bilgisayarlarinda en cok tercih edilen isletim sisteminin ureticisi. Her isini zorbalikla yapiyor, guncellemeler zorbalikla, guvenlik duvari zorbalikla, tarayici zorbalikla… Caldigi ve yanlis yollarla isledikleri veriler apayri mesele.
Depolanmasinda bir sorun yok. Daha iyi bir hizmet deneyimi icin yapilanlarda bir sorun yok, dedigim gibi problem, yanlis yollarda kullanmasinda basliyor.
Evet, mumkun olmadigi icin yazdim.
Hayir, yapay zeka denen teknolojinin ne kadar yanlis yollarda kullanildiginin farkindayim.
Daha iyi bir dunya icin ozgur yazilimlari tercih ediniz.
Open source empowers users to solve the problems of today.