Merhaba arkadaşlar, ben yaklaşık dört-beş gün önce https://www.astro.com sitesinin yöneticisinden geliştirmek istediğim bir istatistiksel program için kişilere ait bir takım bilgileri içeren veritabanını benimle paylaşıp paylaşamayacağını sormuştum. Veritabanı ziplenmiş bir xml formatında tutuluyor. Kendisi bana şifre gönderdi ve xml dosyasını dışarı çıkardım. Sonra başladım oluşturmak istediğim programı tasarlamaya. Dün programı tasarlama aşaması sonlandı, bir kaç test yaptım ve programın kullanılabilir durumda olduğunu gördüm. Sonra site yöneticine bir mail attım, programı geliştirmeyi tamamladığımı ve kendisinden gelecek mesaja göre programı ya başkalarıyla paylaşacağımı ya da paylaşmayacağımı bildirdim. Bana veritabanını sadece kişisel kullanım için bana gönderdiğini ve onu paylaşmamam gerektiğini söyledi.
Şimdi benim amacım, bu veritabanını başkalarının erişemeyeceği şekilde gizli tutmak ama aynı zamanda programı başkalarının da kullanabileceği hale getirmek. Bunu nasıl yapabilirim?
Aklıma gelen yöntemlerden bir tanesi, xml dosyasında bulunan verileri sql veritabanına çekmek daha sonra bu sql veritabanını da sql-cypher ile şifrelemek. Ancak yazdığım algoritmanın bir kısmını değiştirmek gerekecek. Bu seçenek şimdilik askıda duruyor. Ayrıca veritabanı şifrelemenin ne kadar güvenli olduğunu bilmiyorum, daha önce hiç bu konuda çalışmalar da yapmadım. İnternette biraz araştırdım, xml veritabanını şifrelemek ile alakalı kaynaklar buldum. Ama yine de programı sunduğum zaman insanlara şifrelenmiş veritabanı gidecek, o zamanda da site yöneticisinin benden istediği şeyi yerine getirmemiş olacağım. Bu konuda bana neler önerebilirsiniz?