Yapay zekanın insan zekasına ulaşamama sebepleri nelerdir?
Yapay zeka neden istenilen seviyeye ulaşamıyor?
Şimdiden Teşekkürler
Bilim, insanların bir şeyleri nasıl bu kadar kolay öğrendiğini açıklayamıyorken, insanlardan daha kolay ve daha hızlı öğrenen bir yapay zeka geliştirmek elbette imkansız olacaktır. Bilgisayarların gücü oldukça yüksek, fakat bir şeyi öğrenmek için çok fazla veriye ihtiyaç duyuyorlar.
BİLGEM Teknoloji dergisinin dokuzuncu sayısında şöyle ifadeler yer alıyor:
"Sürücüsüz otomobiller, birden fazla dar kapsamlı yapay zekâ çözümünün birlikte kullanılmasından oluşmaktadır. Algı, karar verme ve kontrol olarak 3ana başlıkta incelenebilecek yetenekleri, belirlenmiş işler için özelleştirilmiş çözümlere sahiptir. Ama örneğin sürücüsüz otomobilin, sürüş kararlarını belirleyen, bir nevi beyni olan karar verme uygulamasının alınıp doğrudan bir minibüse uygulanması ile aynı sonuçlar alınamaz. Buna karşın otomobil kullanmayı bilen bir kişi, minibüsün direksiyonuna geçtikten kısa bir süre sonra minibüsü aktif olarak kullanabilecektir.
Bunun nedeni, insan zekâsının soyutlamada çok iyi olması, çözümleri kolayca genelleştirebilmesi ve benzer ama farklı sorunlara bu çözümleri uygulayabilir olmasıdır.
Fakat ikinci dalga yapay zekâ uygulamaları bunu yapamamaktadır. İkinci dalga yapay zekânın bir başka sınırlaması, çok miktarda eğitim verisine bağımlılığıdır.
Örneğin, kedileri tanımak için geliştirilecek bir derin öğrenme algoritmasının kabul edilebilir bir doğruluk seviyesinde sonuç verebilmesi için on binlerce kedi fotoğrafıyla eğitilmesi gerekir. Bu da üç yaşındaki bir çocuğun sadece birkaç örnek gördükten sonra başarabileceği bir şeydir. "
"Insan zekasi"ni tanimlayamamis olmamiz.
Tanimlayabildigimiz her zekaya ulasabiliyor.