Covid-19 hastalığının zaman içinde ülkelerdeki artışı

@dildeolupbiten tahmin işlemini nasıl yapıyorsunuz?

Şu fonksiyonla:

def predict(case, increase, day):
    if not day:
        return int(case)
    else:
        return predict(
            case + (case * increase / 100), 
            increase, 
            day - 1
        )

print(predict(case=20000, increase=100, day=1))

Çıktı:

40000

Yukarıdaki öz-yinelemeli fonksiyonun increase parametresi şöyle hesaplanıyor.

int1 = 10000
int2 = 20000

artis = (int2 - int1) * 100 / int1

tahmin = int2 + (int2 * artis / 100)

# tahmin = 40000

Daha kısa yoldan da şöyle hesaplarız:

int1 = 10000
int2 = 20000

int3 = int2 + (int2 / int1)

Anladığım kadarıyla predict() fonksiyonunun day parametresi bir ayın günü değil de kaç gün sonrasını tahmin ettiğimiz. Doğru muyum ?

Evet, ama bu programda zaten hep 1 olacak şekilde çalışıyor. ikinci günün tahminini yapmıyor. Çünkü veriler düzenli artış göstermiyor. Belli bir dönem tahminlerdeki sapma az oluyor. Ama bu her zaman sapmanın az olacağı anlamına gelmiyor. Benim yapmak istediğim sadece, artış miktarı bu şekilde devam ederse nasıl bir sonuç oluşur sorusuna cevap bulmaktı.

Yani şöyle düşünün her gün 300 tane yeni vakamız oluyorsa, bir ay sonra ne kadar olur gibi bir hesap bu. Ama burada 1 ay sonraki değil 1 gün sonraki veriler tahmin ediliyor. Tabi burada devletlerin aldığı tedbirler, insanların bilinçli olup olmaması bu rakamların değişmesine etki eder.

Programı yaklaşık olarak ne kadar sürede yazdığınızı öğrenebilir miyim? @dildeolupbiten

İskeleti oluşturmam 1 günden az sürdü, yani öğlen başladım akşamında program hazırdı. Sonra da ara ara yeni özellikler ekledim.

Programın farklı bölümlerini farklı python dosyalarında tutmayı programın sonlarına doğru mu yapıyorsunuz yoksa en başta programı parçalara mı bölüyorsunuz?

En başta yapıyorum. Sonradan yapmak biraz uğraştırır. Ben de eskiden tek bir dosyada tutardım kodları ama sonradan @aib ZodiacMotion programındaki kodları parçalara bölmemi önerdi. O günden beri programları paket haline getiriyorum.

1 Beğeni

Arkadaşlar kodları sadece kendiniz değil başkalarının da okuyacağını düşünerek yazın. Modüler yazmak bu yönden çok iyi.

2 Beğeni

Ufak bir hata giderildi.

Hata şununla alakalıydı. Daha önceden bir ülkeye ait farklı eyaletlerdeki verilerin aynı veriler olduğunu düşünmüştüm. Meğerse öyle olup olmadığını kontrol etmem için csv dosyasına bakmam gerekiyormuş ben ise programı kullanıyordum (niye böyle bir şey yaptıysam). Neyse ismi iki defa geçen ülkelerin ilk kez geçtiği satırdaki verileri kullanması için programa bir talimat vermiştim. Ama az önce fark ettim ki, aslında her eyalet için veriler farklı farklıymış. Neyse bu sorunu düzelttim. Ülke isimleri yine teke indi ancak bu sefer bir ülkeye ait eğer birden fazla kayıt varsa bu ülkelerin verileri toplanıyor ve ülke sonucu olarak görüntüleniyor.

Ayrıca, gerek olmadığı için enlem, boylam verilerini de kaldırdım. Programı güncelledim.

Karışıklık için özür dilerim.

Akşam açıklanacak verilerin tahminleri:

Tahmini Toplam Vaka Sayısı: 42839
Tahmini Toplam Ölüm Sayısı: 909
Tahmini Toplam İyileşme Sayısı: 2154

Dünkü tahminler ve sapma miktarları:

Toplam Vaka Sayısı: 38226
Tahmini Toplam Vaka Sayısı: 38502
Yüzde Sapma Miktarı: % 0.71

Toplam Ölüm Sayısı: 812
Tahmini Toplam Ölüm Sayısı: 809
Yüzde Sapma Miktarı: % -0.37

Toplam İyileşme Sayısı: 1846
Tahmini Toplam İyileşme Sayısı: 1887
Yüzde Sapma Miktarı: % 2.17

Araştırma bütçesi vb. şeyler güzel olabilir🤔

Anlamadım?

Bugünün sonuçları paylaşıldı:

Toplam Vaka Sayısı: 42282
Bugün İçin Yapılan Tahmin: 42839
Yüzde Sapma Miktarı: % 1.30

Toplam Ölüm Sayısı: 908
Bugün İçin Yapılan Tahmin: 909
Yüzde Sapma Miktarı: % 0.11

Toplam İyileşme Sayısı: 2142
Bugün İçin Yapılan Tahmin: 2154
Yüzde Sapma Miktarı: % 0.55

Yarınki tahminler:

Tahmini toplam vaka sayısı: 46768
Tahmini toplam ölüm sayısı: 1015
Tahmini toplam iyileşme sayısı: 2485

1 Beğeni

Ülkeler araştırma için ne kadar para desteği veriyor?

Bilmiyorum, kullandığım veritabanında bu bilgi yok.

Bu arada söylemeden edemeyeceğim. Bu veritabanları devletlerin resmi kurumlarının açıkladığı rakamları içeriyor. Ancak “sen bu rakamların doğruluğuna inanıyor musun?” diye soracak olursanız, cevabım “hayır” olur.

1 Beğeni

İstanbul zeytinburnunda yaşıyorum. İlk açıklamalar yapıldığında tüm ülkede 50 civarında şüpheli hasta vardır diye duyuru yapılmıştı. O sırada kontrol için gittiğim yedikule göğüs hastanesinde daha ilk açıklama yapılan gecenin sabahında aynı gün yani hastanenin bir bölümü komple kapatılıp karantinaya alınmıştı. DOktor aralarında yatan yoğun bakım covid19 lu hasta sayısının 120 olduğunu konuşuyordu aralarında

1 Beğeni

Bu arada programa bir ekleme daha yaptım, her gün için yapılan tahminlerin, gözlemlenen verilerden sapma miktarları da eklendi.

1 Beğeni

Arkadaşlar bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Acaba çeşitli sitelerde farklı rakamlar görmemizin sebepleri ne olabilir diye düşünüyorum, aklıma birkaç seçenek geliyor. Bunları sizlerle paylaşacağım ve sizin aklınıza gelen başka bir ihtimal varsa lütfen söyleyin.

Ekran görüntüleri bu mesajın yazıldığı zamanda alındı.

Kaynak: Corona-Zahlen in Deutschland: Coronavirus in Deutschland – alle aktuellen Zahlen auf einer Karte | DIE ZEIT

Kaynak: Coronavirus-Karte: Deutschlandweite Fallzahlen in Echtzeit | Tagesspiegel

Ve benim kullandığım veriler de aşağıda:
2020-04-10 15-53-08 ekran görüntüsü

2020-04-10 15-54-26 ekran görüntüsü

Dün akşamdan beri bu siteleri takip ediyorum. Ve buradaki verileri birbirleriyle ve bendeki verilerle karşılaştırıyorum.

Almanya’daki verilerin çeşitli kaynaklarda neden bu kadar farklı gösterildiği ile alakalı aklıma gelen ihtimaller şunlar:

• Çeşitli web sitelerinin personelleri, web sitelerine veri eklerken hata yapabilir. Ve bu personeller, bir hata yaptıklarını anlamadıkça verileri değiştiremeyebilir.

• Web sitelerinin edindiği bilgiler farklı zamanlarda alınabilir. Bundan sonra verileri güncelleme ihtiyacı hissetmeyebilirler.

• Veri sağlayıcı aynı anda farklı web sitelerine farklı sonuçlar verebilir.

• Bazı web siteleri verileri isteyerek değiştirebilir.

Bu ihtimaller dışında aklıma başka bir ihtimal gelmedi.

Dün, kullandığım veritabanı saat 2 gibi 9 Nisan’ın verilerini paylaştı.

Toplam vaka sayısı, diğer kaynaklarda belirtilen vaka sayısından bir miktar düşük. Ancak ölüm sayısı da diğer kaynakların paylaştığı ölüm sayısından bir miktar yüksek. Bu farklılıklardan ötürü siz ne düşünüyorsunuz?