Covid-19 hastalığının zaman içinde ülkelerdeki artışı

Bakın, zeit’daki veriler güncellendi, 2590’a yükseldi ölüm sayısı ama vaka sayısı hala aynı.

Soru şu, zeit’daki vaka sayısı, interaktiv’deki vaka sayısından az olmasına rağmen, ölüm sayısı nasıl interaktiv’deki ölüm sayısından çok olabilir?

Ayrıca humdata’daki vaka sayısı da diğer iki kaynaktan az ama ölüm sayısı her iki kaynaktaki sayılardan daha fazla.

Bunu nasıl yorumlamamız lazım?

Her bir veri için farklı farklı yerlerden veri çekiliyor, giriş yapılıyor olabilir mi?

Bilmiyorum. Benim merak ettiğim, 9 Nisan’a ait humdata verileri dün gece oluşturuldu. Ve oradaki vaka sayısı diğer sitelerdeki vaka sayısından az olmasına rağmen, ölüm sayısı bu bahsettiğim iki kaynaktaki verilerden de fazla. Bu nasıl oldu?

Bu arada zeit verileri yeniden güncellendi.

Zeit’in bugün gösterdiği ölüm sayısına, humdata verilerinde dün ulaşılmıştı zaten.

Ayrıca şu sitedeki test sayıları animasyonundan Almanya çıkartılmış, neden? Almanya’daki test sayıları yüksekti üstelik.

Kaybolmasın diye bir ekran görüntüsü aldım:

Almanya’nın yapılan test sıralamasındaki konumu:

Şuanda elimde 2 farklı iyileşme verisi var.

humdata’ya göre 9 Nisan toplam iyileşen hasta sayısı 52407. RKI’ye göre 49900.

2020-04-10 17-27-16 ekran görüntüsü

Veriler, ZEIT ONLINE’ın günde birkaç kez çağırdığı ve burada güncellediği ilçelerin ve federal eyaletlerin yetkili makamlarından geliyor.

Raporlama zincirinden kaynaklanan gecikmeler olduğu için 401 şehir ve kırsal ilçenin teyit edilmiş vakalarını düzenli olarak doğrudan sorgularız. Bunlar en iyi Almanya’daki mevcut durumu yansıtır. Bu nedenle bu rakamlar RKI veya Johns Hopkins Üniversitesi gibi diğer kaynaklardan farklı olabilir.

Oberallgäu ve Kempten ilçeleri şimdiye kadar davaları birlikte yayınladılar; 23 Mart’tan beri, bunlar sadece ayrı olarak gösterildi.

Şimdiye kadar kurtarılan kişilerin sayısı için tek tip bir raporlama prosedürü bulunmamaktadır. Bazı ilçe ve eyalet yetkilileri şu anda bunları tanımlamamaktadır. Bu nedenle, burada gösterilen bildirilen vakaların değerleri muhtemelen bir Covid 19 enfeksiyonundan kurtulan gerçek insan sayısının altındadır. Bu nedenle RKI bunu Almanya için tahmin etmeye çalışıyor. Bunun için, iki hafta önce bilinen bir hastalık başlangıcı olan vakalar yeni bir ekstrapolasyona dahil edilir. RKI’ye göre, insanlar zatürree olmadıkları veya nefes darlığı çekmedikleri takdirde iyileştikleri düşünülmektedir. Hastaneye yatırılmamış veya bu süre içinde tahliye edilmiş olmalısınız. Ölen kişi sayılmaz.

zeit’a ve tagespiegel’e göre ise RKI (Robert Koch Enstitüsü) tarafından bildirilen rakam 49900.

RKI: RKI - Homepage -

Hukumetler bu tarz istatistik paylaşımı yapan platformlara yaptırım uyguluyor olabilir mi?

Neden? verileri paylaşmak yasak değil ki. Mynet’te bile Türkiye’ye ait verileri görebiliyorsunuz. Her ne kadar ortada gösterilen bir veri varsa da bu verilerin doğruluğundan emin olamayız.

Verileri paylaşmak yasak değil ama dediğiniz gibi Almanya neden yok? Alman hükumeti istatistik paylaşımını mi durdurdu? Peki neden? Neyi gizliyorsunuz diye sormak lazım Merkel ablaya. Ayrıca hukumetler, halkın bilmesini istedikleri kadar paylaşım içinde olurlar ya hani bundan ötürü belki bir yaptırım uygulayarak biz ne dersek onu paylasacaksin iz demiş olabilir mi diye düşündüm

Almanya ile alakalı istatistiklere ulaşabiliyoruz. Ancak bir zaman çizelgesi boyunca ülkelerde yapılan test sayılarının artışı ile ilgili animasyonda Almanya’nın olmaması dikkat çekiciydi. Wikipedia’da en çok test yapan ikinci ülke olarak gösterilen Almanya, nasıl oluyor da animasyon içinde yer almıyor? Veya daha önce yer alıyordu da çıkartıldı mı bilmiyorum. Ortada tuhaf bir durum var aslında.

Gazetelerin veya bazı araştırma şirketlerinin verileri aynı anda girmemesi durumunu anlarım. Ama gün sonunda o güne ait sayılar aynı olmak zorunda. Türkiye için baktığımızda, her ne kadar açıklanan rakamlara güvenmesem de, farklı kaynaklarda hep aynı rakamları görüyorum. Dolayısıyla bu anlamda Türkiye’nin paylaştığı veriler kafada soru işareti oluşturmuyor. Soru işareti oluşturan şey Türkiye’nin gerçek verileri açıklayıp açıklamadığı.

Almanya’da Covid vakalarını açıklayan kurum Robert Koch Enstitüsü. Bu paylaştığım iki gazete de verileri oradan aldıklarını söylüyorlar. Gazetelerin verileri girme zamanlarının farklı olmasını kabul ederim. Her girdikleri veriyle sitede görünen sonuçlar an be an farklılaşabilir, buna itirazım yok. Ama o zaman şunu bilmek isterim, humdata, verileri RKI’den alıyorsa, rakamlar neden RKI’nin rakamlarıyla uyuşmuyor. Yok eğer RKI’den almıyorsa, kimden bu verileri tedarik ediyor. Ve en mühimi bu veri tedarikçisinin rakamları ile RKI’nin rakamları neden birbirinden farklı?

1 Beğeni

RKI sürekli istatistikleri güncelleyen ama humdata günde bir defa istatistikleri güncelliyor ise bundan kaynaklı da olabilir.

humdata’daki toplam iyileşen hasta sayısı 9 Nisan için 52407. RKI’nın 49900 sayısı bir tahmin. Ayrıca 49900 gündüz saat 12’ye göre düzenlenmiş. Ve bu siteler (zeit ve tagesspiegel) bugün hala bu tahmini veriyi kullanıyor.

Kaynak: RKI - Homepage -

Acaba humdata, farklı farklı sitelerden veri çekerek tek bir veri sitesine bağlı kalmadan güncelleme yapıyor olabilir mi? Mesela humdata da gösterilen 52bin küsür değeri başka bir veri sitesinde de var mı acaba. Ama ilk dediğiniz gibi çalışanların hatalı girişleri de olabilir

Bakın, aşağıdaki doküman 10 Nisan saat 12:00’de oluşturulmuş yani bugüne ait.

Humdata’nın dün paylaştığı verilere göre ölüm sayısı 2607, vaka sayısı 118181. Verilerde bir uyuşmazlık yok mu sizce de?

burada paylaştığınız humdata verisi 09/04 tarihli değil miydi? 2107 diyor 2607 değil?

bu kısımda ise bahsettiğiniz dünkü veri değerlerini ben bir üstteki alıntıda göremedim.

Bunlar humdata verisi değil ki RKI’nin verisi, humdata’nın verileri şunlar:

2020-04-10 18-26-48 ekran görüntüsü

2020-04-10 17-27-16 ekran görüntüsü

2020-04-10 15-54-26 ekran görüntüsü

az buz değil gerçekten aralarında çok fark var. Yani hatalı giriş yapıldı denemeyecek kadar farklar büyük.

Yani bunu neden tek seferde, karışıklığa yol açmayacak şekilde paylaşmıyorlar? Mesela şimdi zeit’in sitesine bakıyorum. Vaka sayısını arttırıyorlar. Bu başlıkta zeit’in grafiğini bir kaç kez paylaştım, aradaki farklara bir göz atın lütfen. Farz edelim verileri giriyorlar. Peki madem iyileşme rakamları RKI’nin tahmini verilerine göre yapılıyor. O halde neden 53913 değil de hala 49900’ü kullanıyorlar?

Oysa internete baktığımız zaman bu farklı rakamlarla alakalı hiçbir makale bulamıyoruz. Bunun yerine Almanya’nın süreci ne kadar iyi idare ettiği ile alakalı propagandalarla karşılaşıyoruz. Ve insanlar da bunlara inanıyor. Dün ekşisözlük’de Almanya’ya övgüler yağdırılıyordu…

Neyse umarım yanılan ben olurum da Almanya süreci çok iyi idare ediyordur ve ülkelerin paylaştıkları sayılar da doğrudur.

1 Beğeni

Benim ilk aklıma gelen şey sonuçta bir yazılım çalışıyor, acaba çalışan yazılımın bir bölümünde hata mı meydana geldi. Ya da mesela son zamanlarda tcmb nin döviz kuru paylaştığı web sitesinde bir script değişmişti. Bu sebepten ötürü döviz kuru çeken muhasebe programları hata alıyordu ve veriyi çekemedikleri için kur fiyatını Null olarak döndürüyordu. Belki bu yazılımların verileri çektiği yerde bir script değişti ve veri çeken siteler de henüz o scripte uygun kendi düzenlemelerini yapmadıkları için böyle bir durum meydana geldi. Tamamen varsayım olarak düşünüyorum.

Yaşım çok büyük değil ama ekşi’nin eski ihtişamını kaybettiğini düşünüyorum o yüzden ekşi de ‘gündem de’ olan entryleri çok kâle almadan değerlendiriyorum.

İnanmak istediğim ama bir türlü inanamadığım bir konu da bu benim. Sonuçta insanları hayati tehlike ile korkutmak epey kötü sonuçlar doğuracağını biliyoruz. 65 yaş üstüne sokağa çıkma yasağı geldiğinde, millet galeyana geldi. Eyvah hepimizi eve tıkacaklar diye ayaklandılar. Marketler de olan yağmalamaları hatırlıyorum. Millet birbirine yiyecekmiş gibi bakıyor yanlışlıkla birinin aldığı makarnaya elin uzansa kıyamet kopacak. Yine de süreci şuan ülkemiz de iyi idare ettiklerini düşünüyorum. İnşallah anlatılanlar ışığında ilerleyen yoldadır, ülkemiz.

bu yüzden dedim, veri çekme de sıkıntı yaşanıyorsa siteye girip paylaşılan rakamı elle girmek de mümkündür diye düşünüyorum. Elle girerken de hata yaptıklarını varsayacağım ama neden böyle bir hata yapsınlar ya da yaptılar, neden düzeltmesinler diye soruyorum kendime.

Biraz art niyetli düşünerek de şunu söyleyeceğim;

Yarın, öbür gün çıkıp da istatistik paylaşan sitelerden biri her istatistiğin sağına bir tane sıfır koyarak rakamları 10 kat fazla gösterip ortalığı karıştıracak da bunun mu hazırlığı yapılıyor ?

1 Beğeni