Hangi linux distrosu genel kullanım için hızlıdır? veya siz hangi linux distrosunu neden kullanıyorsunuz ?
Şahsen ubuntu kullanıyorum ama diğer distroları da merak ediyorum
@Emerald_Gamer Pisi linux hariç diğer distroları kullanabilirsin ama Pisi linux kullanma
Ben Ubuntu 20.04 tercih ederim ama linux mint ve debian ’ da alternatif olabilir.
Debian beni çok yordu.
Mint bazen eklentilerle kafayı yiyor.
Elementary biraz kullanışsız, ama şık.
Ubuntu en iyisi bana göre. Tabi pacman kullanmadığım için arch ve türevlerini bilemem.
Pisi’yi sevmeme nedeniniz nedir? Kendi makinemde Arch kullanıyorum. Bence Arch ı Arch yapan Pacman değil Aur. Ubuntuyu da sanal makine olarak test için sıklıkla kullanıyorum.
Linux ile ilk tanışmam 2005 yılında Pardus ile başlamıştı, onun yeri her zaman ayrı ama bu aralar kullanmıyorum Wi-Fi driverları ile ilgili sıkıntılarından vesaire dolayı.
Şirket bilgisayarımda ikinci işletim sistemi olarak LMDE 4 kurulu, evdeki bilgisayarımda Manjaro kurulu (yanında ise ikinci işletim sistemi olarak Windows kurulu, çocukların EBA Canlı dersleri için).
Manjaro XFCE iyidir, hızlıdır, az kaynak tüketir, sadece genel kullanım için değil her türlü kullanım için son derece uygundur, kaynaklar yeterli ise Manjaro KDE ile çok daha yakışıklı oluyor.
Sunucu olarak ise yıllardır Debian kullanıyorum, Debian’dan şaşmıyorum, yıllar geçse de taş gibi hatta kaya gibi, kaya da ne dağ gibi dimdik ayakta duruyor…
Ubuntu’yu, gittikçe windows’a benzediği ve hantallığı yüzünden uzun zaman önce terk etmiştim, şimdiki durumu nedir bilemiyorum.
@Tugberk şöyle açıklıyayım.
Python kütüphane indirmekmi istedin, pip3 install modulename
işe yaramıyor.
tkinter ile birçok kütüphane eksik.
Uygulama kurmak zor değilmiş gibi komutlada kuramıyorum.
Pip yüklü olarak gelmiyor sanırım. Tkinter ise Windows un aksine kurulu olarak gelmiyor. Kendimce sebebi bir masaüstü ortamı çalıştırmayan sadece konsol üzerinden çalışan kurulumlar için gereksiz alan kaplaması. Başka bir örnek verecek olursak PyAuido kurabilmek için PortAudionun kurulması gerek. Ayrıca birçok codec in de. Tamamını pipten beklemek doğru değil bence. Bu aslında işleri zorlaştıran değil bölümlendirerek kontrolünü kolaylaştıran bir yapı. Sadece doğru yere bakmayı bilmiyoruz. Ayrıca @aib hocamdan da bi açıklama bekliyorum.
O hantallığa eski bilgisayarlarda sık rastlanıyor, Lubuntu öneririm. Ama windows’a pek benzemiyor açıkçası, nasıl bir benzerliklten söz ediyoruz?
Görsel benzerlikten bahsetmiyorum, canonical’ın windows vari politikaları vs… 2 hafta önce eski bir notebook için Lubuntu ve birkaç alternatif denemiştim ama Manjaro daha az kaynak tüketiyor ve daha akıcı çalışıyordu…
Bana Lubuntu için çok hızlı derlerdi. Ama manjaro’yu denemediğim için bilemem. Bu arada pacman in apt den çok farkı var mı? Ben de manjaro denemek isterim.
Pisi’yi ilk defa duyuyorum.
Cogunluktan, genel-gecerken uzaklasacak kadar niş bir distro kullaniyorsaniz problemlerinizi kendiniz cozmeniz lazim. ({ismini unuttugum security toolbox distro’su} kullanip python nasil yukleniyor, pip neden calismiyor gibi seyler soramazsiniz.)
Sirf bu yuzden yeni baslayanlara Ubuntu tavsiye ediyorum.
Benzer sebeplerden oturu Ubuntu kullaniyorum. Distro deneyecek vaktim olsa Fedora ve Arch denerdim. Sistem maintain edecek vaktim/sabrim olsa Arch kullanirdim.
Pip’in kendi repository’si var (pypi) ve paketleri oradan indiriyor diye biliyorum. Ayni arch’a sahip iki distro arasinda nasil farklilik gosterebilir bilemedim.
Kimi paketleri yuklemek icin C kodu derlemek filan gerekiyor, kendisinin yaninda C ve CPython build tool’larinin, hatta bir takim kutuphanelerin de yuklenmesi lazim. Bunlarin kolayca yuklenemedigi distro’lari programcilik icin kullanmayiniz.
Apt den çok daha az paket içeriyor. Tak başına Pacman kullanırsanız 1 2 güne kalmaz bırakırsınız tahminen. Aur a erişebilmek için Yay öneriyorum. Her türlü paketi bulabiliyorsunuz. Arşivi çok geniş Aur un. Lts kernel kullanmazsanız 1 haftada 150 paket güncellemesi alabilirsiniz.
Fedora konusunda ben de meraklıyım.
Burayı tam anlayamadım. Aynı Archa sahip olmak ne demek?
Benim için Yay
herşeyi hallediyor. Sadece neyi kurmak istediğimi söylüyorum. yay -S python-pip
Sanırım arch altyapılı demek istiyor.
Burada PyPI paketlerinden bahsetmistim.
Ks. architecture, mesela amd64. PyPI paketlerine bakarsan Python versiyonu ve architecture uzerinden ayrilmis olduklarini gorebilirsin. Iki pip
’in calismasi arasindaki en buyuk fark buradan gelir diye tahmin ettim. (Python versiyonu daha buyuk bir fark kaynagiymis, aklima gelmemis.)
Sorunun soruluş amacına göre cevap verilebilir,
Windows üzerinden direk Linux dağıtımlarına geçiliyorsa : Linux Mint. Son kullanıcı dostu olması ile öne çıkar.
Linux yapısının nasıl olduğu öğrenilmek isteniyorsa: Arch Linux. Şüphesiz Arch kurmak bile insanın bilgisini fazlası ile artırıyor. İnce detaylarına kadar ayarlama şansınız var, detaycılara göre.
Mint dışında kullanıcı dostu bir sistem aranıyorsa: Ubuntu.
Siber güvenlik üzerine ise: Black Arch veya Kali
Sunucu taraflı çalıma için ise: CentOS
Detaycı ve farklı aynı zaman da Arch kadar derinlemesine olmayan bir sistem için ise : Manjaro
Bu siteden farklı dağıtımları ve dağıtımlar hakkında bilgileri inceleyebilrisiniz.
manjoro setup’ı sırasında diski parçalayabilir miyiz? ubuntu yanına kurucam da windeki gibi bir şey var mı bilmiyorum
debian + xfce. Gnu/Linux kullanmaya kali ile başladım ve Linux’u günlük kullanım için kullanmaya karar verip debian kurdum xfce ile gayet iyi performans alıp gayet de iyi bir şekilde kişileştirebiliyorum. Geçenlerde elementary kullandım açıkçası perfomansı benim için iyiydi fakat kişileştirme konusunda sıkıntı yaşadım. En başta terminal bile 3 renk paletiyle geliyordu. Tweak indirdim ama o zaman da yazı rengini değiştiremedim çok da uğraşmak istemediğim zorlamadım geçtim. Ubuntu da hoştu ama ısınamadım bilmiyorum.
manjoro deneyin bence hoş duruyor